Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

nedjelja, 12 Novembar 2017 10:24

Vremenska prognoza: Stiže zahlađenje, visina snijega i do 15 cm

0901 panonska snijegPrema prognozi FHMZ-a u drugoj polovini dana u Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Od večernjih sati prema kraju dana očekuju se pljuskovi, moguća je i grmljavina, većinom u Hercegovini, te na istoku i jugozapadu Bosne. U noći na ponedjeljak jače naoblačenje sa sjeverozapada će se postepeno proširiti na cijelu zemlju i uslovit će obilnije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Od večernjih sati su mogući i jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 17°C. 

U ponedjeljak, 13.11.2017., u Bosni i Hercegovini oblačno sa padavinama u cijeloj zemlji. Na istoku Bosne prije podne bez padavina. U Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne prognozira se između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini od 30 do 70 litara. U centralnim područjima između 15 i 25 litara, a u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od 5 do 15 litara padavina po metru kvadratnom. Prije podne u nizinama većinom kiša, u Krajini i susnježica. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, pogotovo tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne. Snijeg se ne predviđa na krajnim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama. Obzirom da se najjače padavine prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak, predviđa se i visina sniježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši. U većem dijelu Bosne prije podne vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima. U Hercegovini, istoku i jugozapadu Bosne prije podne jako jugo, koje će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever. Temperatura zraka prije podne od 5°C u Krajini gdje će i biti najhladnije, do čak 18°C na istoku i jugu zemlje. U drugoj polovini dana temperature zraka u cijeloj zemlji su u opadanju.

U utorak, 14.11.2017., snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na cijelom sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Na planinama u Hercegovini snijeg. Prognozirana količina padavina se kreće između 10 i 20 litara po metru kvadratnom, lokalno do 30 litara. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 4°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 12°C.

U srijedu, 15.11.2017., snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na krajnjem sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini do 5 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 4°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 12°C.

U četvrtak, 16.11.2017., u Hercegovini prije podne se prognozira smanjenje oblačnosti. U Bosni slab snijeg ili susnježica u centralnim i istočnim područjima. Na sjeveru Bosne slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 5°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 13°C.

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu