Vozači imate li zimsku opremu: Saznajte zakonske obaveze i korisne savjete!

by nedim
| 9:17

U periodu od 15. novembra ove, pa do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Sektora za transport, pod zimskom opremom za motorna vozila do 8 sjedišta podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska težine od 25 do 50 kg.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

U nekoliko koraka pripremite vozilo za zimske uslove vožnje:

Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje četiri milimetra profila, dok pritisak zraka u istima treba povećati za 0,15 bara. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih svojstava vozila.

Zbog toga što se motorno ulje na niskim temperaturama zgušnjava, usljed čega je mnogo teže startovati motor, treba koristiti ulja manjeg viskoziteta.

Tekućina u sistemu za hlađenje može se zamrznuti, te tako oštetiti hladnjak ili blok motora. Potrebno je provjeriti koncentraciju rashladne tekućine (antifriza i sl.) i po potrebi je promijeniti. Niže temperature znatno slabe kapacitet akumulatora. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti. Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe.

Provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Pažljivo provjeriti izduvni sistem da nije oštećen ili da ne propušta zbog mogućeg trovanja ugljenmonoksidom.

Potrebno je podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle, mehanizme ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Potrebno je jednom mjesečno dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

(Tuzlainfo.ba)