Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

petak, 20 Oktobar 2017 10:02

Socijalni dan: Danas 800 bh. srednjoškolaca "napušta" svoje školske klupe

2010 srednjoskolciPreko 800 bh. srednjoškolaca danas 20.10.2017. godine napušta svoje školske klupe i po prvi put odlaze na svoja „radna mjesta“ gdje će dobiti svoje prvo realno radno iskustvo. Ove godine ASuBiH realizuje svoj drugi po redu „Socijalni dan“ i daje priliku srednjoškolcima da teoretsko znanje primjene makar na jedan dan u praksi kod preduzeća.

U sklopu ovog projekta bit će uključene 34 lokalne zajednice širom BiH gdje će se omogućiti preko 800 srednjoškolaca prvo radno iskustvo. Uvidjeli smo veliku potrebu za ovim tipom projekta jer u našem društvu nedostaje ovakvih sadržaja i kvalitetnije praktične nastave. Još jedna velika specifičnost ovog projekta jeste da preduzeće za svakog „zaposlenog“ srednjoškolca uplaćuje dnevnicu u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se po završetku finansirati realizacija projekata mladih u lokalnim zajednicama.

Jedna od ideja projekta jeste formiranje fonda kojim će se osigurati novčana sredstva za realizaciju mnogih fenomenalnih ideja jer su srednjoškolci mnogo puta do sada pokazali sposobnost rada na velikim i društveno korisnim projektima. Uspješna realizacija prošlogodišnjeg Socijalnog dana je omogućilo finansijsku podršku za implementaciju 13 projekata u 13 različitih lokalnih zajednica. Ove godine se nadamo mnogo većem iznosu sredstava u Fondu Socijalnog dana s kojim će se finansirati mnogo više ideja mladih.

Uspješnom realizacijom ‘Socijalnog Dana’ Asocijacija srednjoškolaca u BiH postala je punopravni član SAME-a, europske mreže organizacija koji organiziraju ‘Socijalni Dan’ u njihovim zemljama, kao jedini predstavnik BiH. Inače, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu