NLB web baner 770x95px 2

četvrtak, 19 Oktobar 2017 12:02

Sarajevo: Obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika R Bosne i Hercegovine

1910 alijaPolaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 14. godišnjica smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Izetbegovićev mezar i na centralno spomen obilježje šehidskog mezarja, položile su delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je nakon obilježavanja godišnjice kazao da je Alija Izetbegović još živ kao mislilac, prema reakcijama onih koji ga ne vole, a još više po reakcijama i akcijama onih koji ga vole.

“Snimaju se raznovrsni filmovi u nekoliko država o Aliji Izetbegoviću, iz čega se može vidjeti da je itekako živ”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je Alija Izetbegović činio sve da se spasi mir, a tokom rata da bude sačuvana supstanca BiH i ideja države.

“Nema dovoljno svijesti o takvom djelovanju od svih naroda u BiH”, istakao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je kazao da je Alija Izetbegović nesumnjivo najznačajnija ličnost u novijoj historiji BiH i da će zauvijek ostati nepobitna istina da je pod njegovim vodstvom BiH postala nezavisna, međunarodno priznata i samostalna.

“Bio je državnik, humanist, mislilac i njegove poruke su i danas aktuelne. Zalagao se za cjelovitu, demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda na svakom pedlju”, naveo je Džaferović.

Odavanju počasti pridružili su se predstavnici nekoliko država koje imaju ambasade u BiH.

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras  u 20 sati bit će održana svečana akademija povodom 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, koju možete pratiti direktno na programu BHT1.

(TI/BHRT)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu