Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

subota, 28 Oktobar 2017 08:12

Blisk Ljubljana: Vozačima iz BiH nudimo još brži put do licence za "Kod 95"

2810 bliskDobra vijest za vozače iz Bosne i Hercegovovine koji žele da polažu Temeljnu kvalifikaciju (Kod 95) stiže iz Slovenije.

Prometni centar Blisk iz Ljubljane, kod kojeg su i proteklih godina vozači sa ovih prostora polagali tu kvalifikaciju, bez koje nije moguće voziti kamione po evropskim cestama, nedavno je otvorio nove suvremene poslovne prostore. U njima, po riječima direktora centra Mile Lukića, može istovremeno da polaže znatno veći broj vozača nego do sada, učionice su opremljene naprednim tehničkim nastavnim sredstvima a Blisk ima i dovoljan broj kvalificiranih učitelja za veći opseg rada.

Odluka da se ide u ovu investiciju, rezultat je želje da se vozačima sa područja bivše Jugoslavije, koji namjeravaju voziti po evropskim cestama, olakša put ka dobijanju temeljne kvalifikacije.

Blisk je inače jedan od prvih sličnih centara registriranih u Sloveniji, postoji od 1991. godine, ima auto školu za sve kategorije, a pored temeljne kvalifikacije za kod 95 u njemu mogu vozači da steknu licencu i za program ADR, namijenjen prevozu opasnih materija.

U Blisku su u proteklih nekoliko godina temeljnu kvalifikaciju za Kod 95 polagali i obnavljali mnogobrojni vozači iz oba bh. entiteta i iz Srbije, Makedonije i Crne Gore koji danas voze za slovenske transportne firme širom Evrope. Pored otvaranja novog centra, Blisk u sljedećim mjesecima namjerava širiti mrežu u regiji, i time dodatno olakšati mogućnosti stjecanja neophodnih licenci za vozače iz država bivše Jugoslavije.

Već sljedeće godine očekuje se da u ovom centru u Ljubljani započne sa radom i Visoka prometna škola. U toku je postupak registracije kod nadležnih slovenskih organa, a kada škola otvori vrata studentima, Blisk će postati jedinstveni centar u regiji, koji će moći ponuditi kompletne usluge obučavanja kadrova u prometu, od polaganja osnovnih kategorija do stjecanja visokoškolskih naziva, sa područja prometa.

(Tuzlainfo.ba/PP)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu