Izlažu proizvođači iz regiona: Tuzla domaćin “1. Međunarodnog festivala rakija”

by nedim
| 11:10

Regija sjeveroistočne Bosne je industrijsko srce BiH. Ovo je također region sa desetinama mjesta koja vrijedi vidjeti i posjetiti. Ne treba ići daleko da biste se našli na izolovanoj planini, pored hladnog potoka ili u gustoj zelenoj šumi. Građani ovoga dijela zemlje, posebno su, pored na prirodu, ponosni i na svoje rakije.

Rakija se, inače, smatra nacionalnim pićem svih zemalja sa Balkana … i svi se „kunu“ da je njihova najbolja. Tradicija spravljanja rakije u ovim krajevima ide do …  pa iskreno i niko ne zna do kada, ali još je 1873 g. Pater Franz Pranner tokom svog boravka u Bosni zapisao da „ …ovdje svi prave i piju rakiju i uživaju u njoj …“.

Vođeni tom idejom Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević, odlučili su na jednom mjestu okupiti sve relevantne i priznate proizvođače ovog žestokog alkoholnog pića iz cijeloga regiona. Hotel Tuzla će tako 8. i 9. decembra/prosinca ove godine biti domaćin ne samo proizvođačima rakija nego i svemu najboljem što Bosna i Hercegovina i region, nude kada su  „piće i iće“ u pitanju.

Na “1. međunarodnom festivalu rakija Tuzla 2017“, očekuje se dolazak oko 50 proizvođača iz cijelog regiona, a biće predstavljena i bogata gastronomska ponuda najboljih domaćih proizvoda (sirevi i mesne delikatese..).

Osim izložbenog dijela “1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017“, imaće i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja. Stručni žiri čine: – Predrag Vukosavljević (predsjednik) profesor na poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Beograd, dr Nerma Spaho – Tehnološki fakultet Univerziteta Sarajevo, dipl.ing Ljubiša Stanković – Poljoprivredni fakultet Univerziteta Beograd.

Pored takmičarskog dijela, po prvi put i samostalni proizvođači rakija imaju priliku da ponude svoje rakije na uzorkovanje i dobiju stručni sud o svom proizvodu, koji će im pomoći u daljem razvoju.

U okviru pratećih sadržaja Festivala, planirana  su stručna predavanja, panel diskusije, na temu pripreme i proizvodnje rakije, a koja će najviše pomoći upravo samostalnim proizvođačima.

Ovim putem pozivamo i privredne subjekte i samostalne proizvođače, da nam se priduže, iskoristite priliku da promociju svoje firme, proizvoda, aktivnosti…

Detaljnije informacije možete dobiti u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, na mail: [email protected].

(Tuzlainfo.ba)