20170905 BEKO

farah baner

utorak, 08 Avgust 2017 07:20

Vlast u TK daje konačnu saglasnost: Tri kandidata u utrci za rektora Univerziteta u Tuzli

01012016 untzUniverzitet u Tuzli bi 4. septembra, prvi put nakon dvije godine, trebao u redovnoj proceduri dobiti novog rektora. O novom rektoru će odlučivati Senat, na sjednici koja će se tog dana baviti samo ovim pitanjem i na njoj će senatori birati između tri redovna profesora sa Univerziteta u Tuzli koji su poslali svoje aplikacije na konkurs - piše Oslobođenje.

Konkurs je već okončan krajem jula, ali je zbog kolektivnog, avgustovskog odmora akademskog osoblja, ovo pitanje pomjereno za prvi radni dan septembra. Na Univerzitetu nismo uspjeli dobiti zvanične informacije o kandidatima za rektora, te nam je sugerisano da sačekamo sjednicu Senata.

- Još ne možemo u javnost iznositi imena kandidata, jer nisu završene sve procedure, ali valjane informacije ćete imati na sjednici Senata, kazala je za Oslobođenje šefica kabineta rektora Dževdeta Mujović.

Informacije nismo dobili ni od članova Senata, koji su nam kazali kako im je prije nekoliko mjeseci, u proglasu o kojem smo ranije pisali u Oslobođenju, “sugerisano” da u javnost ne iznose zvanične podatke o dešavanjima na Univerzitetu.

Dosadašnja procedura je u cijeloj priči o izboru rektora najmanji problem i ona svim kandidatima daje jednake šanse. Uslovi koje budući rektor mora ispunjavati su da mora biti redovni profesor, da je stalno zaposlen, da nije aktivni član političke partije, te da govori najmanje jedan strani jezik.

Ono što baca sjenu na ovu priču i što govori o otvorenoj politizaciji, koju su Vlada Tuzlanskog kantona i SDA uvrstile u posljednje tri izmjene Zakona o visokom obrazovanju, jeste činjenica da na imenovanje rektora saglasnost daje Upravni odbor.

Ukoliko je rektor ne dobije, procedura se ponovo vraća Senatu, koja od preostalih kandidata mora predložiti novog rektora. Ukoliko i tad rektor ne prođe, imenuje ga sa spiska sam UO Univerziteta.

A u UO Univerziteta, uz rijetke izuzetke, kako je to i dosad bila praksa, sjede oni koji, za razliku od rektora, jesu članovi političkih stranaka (uglavnom SDA). Ovo je potvrdila i Vlada, koja je na pretprošloj sjednici imenovala članove UO iz reda osnivača, te za predsjednika već odredila Amira Šabačkića, člana SDA koji se dosad najmanje jednom nalazio na listi SDA za Skupštinu kantona, ali nije dobio dovoljno glasova. Od ostalih članova, tu je i Šehval Lapandić, profesor i zamjenik tehničkog direktora RMU Banovići, kolijevke kantonalne SDA, a tu su, pored navedenog Halilčevića, i Izet Gazdić i Abid Omerović, sva trojica članovi bivšeg privremenog UO Univerziteta, koje je također imenovala Vlada TK-a.

Nakon što Upravni odbor izabere rektora, odnosno “da saglasnost”, prijedlog se vraća Senatu, koji s ciljem stvaranja privida da se i on nešto pita, na kraju ozvaniči završetak procesa.

Naravno, konačni izbor rektora ne mora značiti da je taj kandidat i sam pristalica politike SDA, čak može biti i njen protivnik, ali ovako posložena procedura imenovanja jasno govori da se javno i otvoreno protivljenje zvaničnoj politici neće tolerisati, te da postoje mehanizmi smjene neposlušnih rektora, što su Vlada i Skupština već i dokazale i to na način da su smjenjivale neposlušne rektore tako što su mijenjale Zakon o visokom obrazovanju.

(TI/Oslobođenje/M. Aljić)

futura toneri veliki

baner divan

biznis veliki

 

level baner

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu