JKP VIK Tuzla: Otklonjen fekalni otpad u izvorištu Toplice, nema opasnosti od zagađenja

by nedim
| 12:38

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla obavijestili su grašane da su radnici ovog  preduzeće u potpunosti uklonili sav fekalni otpad koji je bio istrešen u Vodozaštitnoj zoni izvorišta Toplica,  čime su uklonjene sve opasnosti od zagađenja ovog izvorišta – javlja RTV 7 Tuzla.

Podsjećamo, juče je utvrđeno da je kompanija RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok, koja vrši čišćenje fekalnog otpada iz kanala regionalnih cesta, isti neovlašteno i neodgovorno odložila u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode Toplica. Ovakvim neodgovornim ponašanjem kompanija RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok je ugrozila vodosnabdjevanje Općine Živinice, Općine Lukavac i Grad Tuzla i stvorila pretpostavke za kontaminaciju izvorišta Toplica, kao jednog od najznačajnijih resursa pitke vode u Sprečkom polju.

O navedenom su obavjestili policijske organe TK, PU Živinice, čiji predstavnici su odmah intervenisali, izašli na lice mjesta i sačinili Zapisnik. Zahtjevaju da se uključe odgovarajući inspekcijski organi Tuzlanskog kantona i JU Direkcije regionalnih cesta TK i narede da kompanija RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok, odmah ukloni fekalni otpad. Iz tuzlanskog Vodovoda navode da vodosnabdjevanje nije i neće biti, niti u jednom momentu, dovedeno u pitanje.

Toplica je samo jedan izvor od deset glavnih izvorišta za vodosnabdjevanje. Sirova voda sa svih izvorista mora proci kroz postrojenja za tretman i pripremu vode za piće, gdje se vrši stalna kontrola kvaliteta (hemijske i bakteriološke analize). Redovno se prati i analizira kvalitet sirove vode koja dolazi sa izvorišta Toplica u filter stanicu Spreča i za sada nema promjena u kvalitetu.

Obzirom da se počinilac incidenta oglušio o zahtjev za momentalno uklanjanje fekalija iz vodozaštitne zone izvorišta Toplica, upućeno je vozilo JKP „Vodovod i kanalizacija“ da ukloni fekalni otpad sa izvorišta. Dakle, nema nikakvog razloga za bilo kakvo uznemiravanje gradjanja vodosnabdjevanje je i dalje uredno i kvalitetno, napominju iz ovog javnog preduzeća.

(TI)