20170905 BEKO

farah baner

nedjelja, 16 Juli 2017 15:25

Nedjeljna priča: Zaštitarka, Tahira Halidović - Do sada nisam morala upotrijebiti fizičku silu

1607 tahira2Da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata ženama koje su vrlo uspješne u svom poslu, dokazuje i Tuzlanka Tahira Halidović, koja već tri godine radi kao zaštitarka.

Tahira je još kao mala voljela pomagati drugim ljudima, godinama se bavila humanitarnim radom, a odatle se rodila i želja da bude policajka. Spletom oklonosti, nije počela raditi taj posao, ali je završila obuku za zaštitara i ubrzo se zaposlila u jednoj zaštitarskoj agenciji.

„Nakon što nisam uspjela ostvariti svoj dječiji san da postanem policajka, odlučila sam se da se da završim obuku za zaštitara. Obuku sam završila sa vrlo zavidnim rezultatima za jednu ženu. Nakon toga, zapošljavam se u jednoj od zaštitarskih agencija. Ovaj posao je poprilično sličan policijskom poslu, tako da sam jednostavno pronašla sebe u tome“ – ističe Tahira.

Reakcije građana pozitivne

Obzirom da je tek jedna od samo dvije žene koje u Tuzli rade kao zaštitarke, građanima često bude neobično kada na njenom radnom mjestu ugledaju Tahiru. Reakcije su uglavnom pozitivne.

1607 tahira„Reakcije građana kada me vide su pozitivne. Ljudi su oduševljeni kada vide ženu zaštitara, pohvale me, upute lijepu riječ i pohvalu za trud, za borbu za posao.“ – ističe Tahira, te dodaje: „Što se tiče muškaraca, kada me vide uglavnom se iznenade, ali nema nikakvih negativnih komentara, što mi je jako drago.“

Osim što dobija pohvale od građana, Tahira se pokazala i kao vrlo dobar radnik u svojoj firmi u kojoj je izabrana za najboljeg radnika. Također, ne izostaju ni pohvale klijenata za koje radi njena firma.

Kaže da je posao zaštitara izuzetno težak, jer u svakom trenutku zaštitari moraju biti spremni na potencijalnu opasnost, ali ističe da do sada nije imala situacije u kojima je morala upotrijebiti fizičku silu.

„Posao zaštitara je jako odgovoran i zahtjevan posao. Moramo biti budni u svakom momentu, znati predvidjeti određenu situaciju, biti smireni i razmišljati racionalno. Do sada nisam imala problema da sam morala upotrijebiti fizičku silu. Vodim se logičkim razmišljanjem i smatram da osmijeh, pozitivan pristup i lijepa riječ mogu riješiti mnogo toga.“

Ništa nije nemoguće

Ova mlada i uspješna žena kaže da je ponosna na svoj posao i smatra da su žene jake i da mogu raditi sve poslove, pa čak i one koji se smatraju „muškim“.

Tahira nam priča da je do sada imala mnogo anegdota vezanih za svoj posao, ali jedna joj je posebno ostala u sjećanju.
„Bilo je raznih anegdota, ali nekako mi je ostala u sjećanju jedna gospođa, koja mi je prišla i kazala: „Uh, što bi meni godila jedna takva da mi djecu smiri, istjeraše me iz pameti“.

Tahira smatra da onaj ko zaista želi raditi, može pronaći posao za sebe. Također, Tahira poručuje ženama da ništa nije nemoguće, te da se trebaju boriti za svoje želje i snove i pokazati da su jake i sposobne za svaki posao.

(Tuzlainfo.ba/Arnela Šiljković)

futura toneri veliki

baner divan

biznis veliki

 

level baner

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu