U susret 6. Tuzla Film Festivalu: Za internacionalni program pristiglo preko 500 filmova iz 68 zemalja

by admin
| 11:50

Iz organizacije Magic Factory koja je organizator Tuzla Film Festivala stižu lijepe vijesti, naime u produkciji Magic-a ovih dana treba da izađe kratki igrani film „By The Book“ čiji scenario i režiju potpisuje Boris Balta. Film je priča o čovjeku koji želi da dogovori detalje oko svoje smrti, te pretražuje internet kako bi našao telefonski broj od đavola i popričao s njim povodom toga.

Pored navedenog filma, dokumentarac „Igra žmire“ u režiji Feđe Ibrišimovića i Azre Jašarević koji je nastao u koprodukciji Tuzla Film Festivala i organizacija Aurora i Laboratory ove godine našao se u takmičarskom dijelu programa Bosanskoherecegovački film, koji se organizira u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Film prikazuje mladi bračni par koji se odlučuje na proces vantjelesne oplodnje, tražeći način da dobiju potomstvo. „Igra žmire“ prati taj njihov put od početka sve do začeća, odnosno do „embrio transfera“. Dok traje proces vantjelesne oplodnje, Merima i Feđa Ibrišimović nastavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, a život im u tom periodu donosi mnoge izazove, uspone i padove.

Ekipa Magic Factory radi i na pripremi 6. Tuzla Film Festivala, koji se održava od 18. do 22. oktobra 2017. godine i publici će ponuditi raznolik sadržaj. Kao što je to bilo i prethodnih godina, filmovi će biti prikazani u šest kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani, snimaj bilo čim kao i future generation short films.

Da je Tuzla Film Festival prešao granice južnoslavenskog prostora i stekao popularnost među rediteljima iz cijeloga svijeta govori podatak da je za kategoriju future generation short films, na adresu Tuzla Film Festivala pristiglo preko 500 filmova. Filmovi dolaze iz 68 različitih zemalja, a u narednih mjesec dana, selektori će imati težak zadatak odabira filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem izdanju TFF-a i tako ući u konkurenciju za Vilu Tuzla Film Festivala.

Kao što je to bilo i prethodnih godina i 6. TFF svim ljubiteljima filmske umjetnosti ponudit će bogat prateći sadržaj: radionica koje će voditi istaknuti profesionalci iz svijeta filma, organizovat će se druženja sa poznatima, a priprema se i niz iznenađenja.

Magic Factory kao organizator Tuzla Film Festivala koji je u svojih dosadašnjih pet izdanja predstavio preko 700 filmova i doveo brojne poznate ličnosti sa južnoslavenskih prostora intenzivno radi na razvoju filmske industrije na prostoru Balkana. Investicije su fokusirane na stvaranje kontakata i veza. Činjenica da na festival svake godine u pomenutim kategorijama pristigne preko 800 filmova kako sa južnoslavenskog prostora tako i od reditelja iz cijelog svijeta govori o uspjehu ovog festivala.

(Tuzlainfo.ba)