20170905 BEKO

farah baner

srijeda, 12 Juli 2017 13:13

UKC Tuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo ispunila sve standarde za “Bolnicu-prijatelja beba”

1207 ukc bebeKomisija za akreditaciju AKAZ-a je na osnovu izvještaja tima vanjskih ocjenjivača o izvršenom akreditacijskom pregledu, u skladu sa AKAZ-ovim akreditacijskim standardima za “Bolnice-prijatelji beba”, utvrdila da zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, iz dispozitiva ispunjava 100% akreditacijskih standarda za Rješenje o fokusiranoj akreditaciji.

Prema riječima načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, prof. dr. Dženite Ljuce, Klinika za ginekologiju i akušerstvo je najveća klinika u BiH po broju porođaja.

“Mi smo odlučili, u saradnji sa našim Sektorom za kontrolu kvalitete, krenuti u akreditaciju, na način da pokušamo dobiti 100 % akreditaciju. S ponosom vam mogu reći da smo taj cilj ostvarili i da smo ove godine akreditirani sa 100 % popunjenošču svih neophodnih uslova, što pokazuje da su Klinika za ginekologiju i akušerstvo i UKC Tuzla, kao i Tuzlanski kanton u vrhu standarda Evropske unije”, rekla je u svom obraćanju novinarima prof. dr. Dženita Ljuca i najavila novu akreditaciju za “Bolnica-prijatelj majki”.

Projekat “Bolnice – prijatelji beba” se temelji na deset koraka o uspješnom dojenju, čije su vodilje razvijene 1992. godine od strane UNICEF-a i WHO, a kojima je prethodila Innocenti deklaracija iz 1990. godine koja je obnovljena 2005. godine u Italiji. Pored promocije i potpore dojenja projekat se fokusira na edukaciji osoblja, razvijanje svijesti o važnosti dojenja kod trudnica i porodilja i na poticanje osnivanja grupa za potporu dojenja nakon izlaska iz bolnice. Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 2005. godine je stekla zvanje Bolnica-prijatelj beba (Baby Friendly Hospital). Šef Odjeljenja za novorođenčad, doc. dr. Selma Muratović, je istakla da je 100 % akreditacija veoma važna za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla s obzirom da ni jedna bolnica u cijeloj BiH nije akreditovana sa 100 % .

”Radi se o jako složenom projektu koji počinje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nastavlja se kroz škole trudnica, prijemne ambulante i patologiju trudnoće, a završava rađaonom, tj. porođajem”, kaže doc. dr. Muratović - navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

futura toneri veliki

baner divan

biznis veliki

 

level baner

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu