U Tuzli održana ulična akcija: “Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome“

by admin
| 5:56

Jučer je u Tuzli održana ulična akcija „Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome“, koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje Sposobnim,a ne podobnim, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza. Takodje, ovom prilikom, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala, detaljnije upoznali i sa rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

„Važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, preduzeća i drugih javnih subjekata, svi javni resursi veoma lako postaju plijen izvršne vlasti. Ovakvo stanje odgovara vladajućoj strukturi, jer tokom 2016. godine nije došlo do značajnije promjene regulative koja uređuje ovu oblast, ili je to urađeno na vrlo loš način kao u slučaju Tuzlanskog kantona, gdje su novim zakonskim rješenjem stranački kadrovi i dalje ostali u prvom redu pri imenovanjima i zapošljavanju u javnom sektoru. Podsjećamo, Vlada TK usvojila je prijedlog Zakona o državnoj službi TK po kojem rukovodilac organa državne službe mora izabrati prvog sa liste kandidata koji se prijave za neku poziciju u državnoj službi. Međutim, na sjednici Skupštine TK prilikom usvajanja zakona, Klub SDA je uložio amandman po kojem rukovodilac može izabrati bilo kojeg sa liste kandidata i taj amandman je usvojen. Na ovaj način je drastično izmjenjena jedna od temeljnih odredbi Zakona, a to je izbor najbolje rangiranih kandidata prilikom zapošljavanja u državnu službu.“ – istakao je Slaven Divčić, ispred CCI-a.

Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan. Posmatrano kroz 4 kriterija: da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kritriji za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave prilikom raspisivanja konkursa, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi tek 32, na skali od 0 do 100.

Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti nove Zakone o državnoj/javnoj službi na svim nivoima u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi se osiguralo da svi kandidati imaju jednake šanse prilikom zapošljavanja, a da posao u javnoj upravi dobijaju najbolji kandidati među njima.

U narednim sedmicama ulične akcije će biti organizovane u Bijeljini, Banjaluci, Bihaću, Sarajevu i Mostaru. Svi građani koji žele podržati ovu kampanju, mogu potpisati peticiju i elektornskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba ili to mogu učiniti putem facebook stranice #Sposobnim, a ne podobnim, tako što će podijeliti svoje stavove, priče ili fotografije kojima će iskazati svoj otpor ovakvom diskriminatorskom načinu ovladavanja društvenim bogatstvom, javnim novcem i radnim mjestima od strane podobne manjine.

(TI)