Uz pomoć USAID-a: U toku gradnja pješačkog mosta koji povezuje Stupine i Zlokovac

by admin
| 15:26

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktor misije USAID-a u BiH, Peter Duffy sa saradnicima, posjetili su danas gradilište pješačkog mosta – pasarele, koji će, po završetku, preko šestotračne Južne gradske saobraćajnice, spajati dva velika gradska naselja Stupine i Zlokovac. Grad Tuzla je, u cilju realizacije ovog projekta, obezbijedio projektno-tehničku dokumentaciju i ishodovao potrebne saglasnosti i dozvole, te sufinansiranje dijela sredstava.

”Želim da se zahvalim narodu i Vladi SAD-a i USAID-u, koji su u projekte infrastrukture uložili više od bilo koje druge organizacije, kada je u pitanju BiH i kada je pitanju Tuzla. Riječ je o velikom broju projekata rekonstrukcije cestovne infrastrukture, vodovodne mreže, ekonomskog razvoja, socijalnih i humanih projekata. Ja se zahvaljujem za podršku USAID-a za izgradnju ovog mosta, koji je važan za pješake, jer će premostiti šest traka na najbržoj saobraćajnici u Tuzli i građanima, koji stanuju u naseljima Zlokovac i Ši Selo i dijelu Sjenjaka,omogućava da lakše dođu do centralnog dijela grada gdje se nalaze administrativne službe, škola, obdanište i fakulteti. Važno nam je i da će most biti pristupačan za invalide, dječija kolica, bicikliste i sl. “, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U skladu sa Sporazumom o grantu ograničenog obima, između Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Grada Tuzla, USAID finansira izgradnju pješačkog mosta u iznosu od 236.327,00 KM.

”Veoma mi je drago da smo ponovo u Tuzli, jer ovdje imamo zaista veliki broj prijatelja, ne samo gradonačelnika, nego i ljude koji rade u drugim organizacijama i kompanijama. Ovaj projekat je jedan od onih koji pomaže urbanistički razvoj grada. Kao što je gradonačelnik naglasio, ovaj projekat je nastavak mnogih projekata infrastrukture koje mi radimo u BiH. Shvatamo da je ovo prioritet za ljude koji žive u ovom dijelu grada. I veoma nam je drago što smo imali priliku da sarađujemo sa ljudima koji ovdje žive, sa lokalnom kompanijom i nadamo se da će projekat biti gotov za dva mjeseca. Nakon ovoga ćemo sa gradonačelnikom i saradnicima razgovarati kako da obrazujemo ljude za koje postoji potreba na tržištu rada i kako da pomognemo razvoju malih i srednjih preduzeća. U budućnosti očekujemo nastavak dobre saradnje” izjavio je direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)