Tuzlanski kanton: Sudije odugovlače procese, Vlada TK plaća kazne

by admin
| 11:47
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona će u naredna tri mjeseca morati izdvojiti 34 hiljade KM po osnovu naknade nematerijalne štete zbog nedonošenja sudske odluke u razumnom roku. Po 1.000 KM Vlada će morati izdvojiti za 34 apelanta koji su uputili apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, zbog činjenice da su njihovi predmeti u Općinskom sudu Lukavac nerazumno dugo neriješeni.
Većina predmeta koji su obuhvaćeni u apelacijama stara je nešto više od četiri godine, međutim, jedan predmet, koji se trenutno vodi na Općinskom sudu Lukavac, a koji je započet u Općinskom sudu Tuzla, pa 2012. godine prebačen u Lukavac nakon osnivanja te institucije, započet je prije gotovo osam godina. Najstariji predmet je predmet apelantice Hanife Kalić, pokrenut 2004. godine pred Općinskim sudom u Tuzli.

Upozorenja Vladi

Ovo nije prvi put da Vlada TK-a plaća kazne novcem građana ovog kantona, zbog neažurnosti općinskih sudova. Prošle godine je po ovom osnovu iz budžeta TK-a isplaćeno više od 80 hiljada KM, a sudeći po stanju u općinskim sudovima, slično bi se moglo desiti i ove godine.
Kako nam je kazao predsjednik Općinskog suda Lukavac Enes Halilović, odluka Ustavnog suda BiH je apsolutno opravdana, te je gotovo sasvim izvjesno da će biti još sličnih odluka.

– Znam sa sigurnošću da ima još apelacija koje su već upućene Ustavnom sudu BiH po istom osnovu i ja očekujem da će biti još ovakvih odluka i kazni. Ja sam o tome već upoznao Vladu TK-a kroz različite izvještaje, ali dosad nije bilo nikakvih rješenja, istakao je Halilović.

Razlog za ovakvo odugovlačenje sudskih procesa je, međutim, objektivne prirode. Općinski sud Lukavac jedan je od najzatrpanijih u TK-u, ali i šire. Trenutno je na ovom sudu zaposleno sedam sudija, od kojih je jedna sutkinja na porodiljskom, a među ovih sedam je i predsjednik Suda. Ovih sedam sudija na raspolaganju ima 37 hiljada izvršenja, odnosno više od ukupno 40 hiljada svih vrsta predmeta. Najapsurdnija stvar je da su krivci za neažurnost često i daktilografi.

– Mi imamo pet daktilografa na sedam sudija i dva stručna saradnika koji svaki dan sude. Međutim, mi radimo svaki drugi dan zbog daktilografa. Da svaki sudija ima svog daktilografa, mogli bismo duplo više zaraditi. Samo za pet mjeseci ove godine mi smo u budžet TK-a donijeli oko 70 hiljada KM sudskih taksi. To je nekoliko godišnjih bruto plata daktilografa, kazao nam je Halilović.

Da bi lukavački Općinski sud radio u puno kapacitetu, potrebno mu je još dvoje sudija, uz koje idu još po dva ili tri saradnika i daktilografa. Općinski sud Lukavac već je dobio odobrenje od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ali nedostaje novca.

– Bruto plata za daktilografa je oko 13 hiljada KM, za sudiju je oko 50 hiljada KM, ali sa dvoje sudija, tri daktilografa i jednim upisničarom garantujem da ne bismo imali više nijedne apelacije, poručio je Halilović.
Uprkos saglasnosti VSTV-a, lukavački sud vjerovatno ni u ovoj godini neće dobiti neophodne kadrove. Ministrica pravosuđa u Vladi TK-a kaže kako je odobren novac za jednog sudiju, ali ne zbog nedostatka novca, nego zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u Općinskom sudu Lukavac.

Sudija bez kancelarije

– Na jednog sudiju je optimalan broj troje zaposlenih. Općinski sud Lukavac nema ni smještajne kapacitete za prijem svih kadrova koji su im potrebni. Ako bi Vlada i odobrila novac, oni nemaju te sudije gdje smjestiti. Planirali smo popuniti te kadrovske kapacitete kad se obezbijede uslovi za rekonstrukciju zgrade. Osigurali smo novac za jednog sudiju, jer imaju jednu prostoriju koja bi se mogla preurediti za potrebe tog sudije, napomenula je ministrica Ivana Kulić.

Iako i drugi općinski sudovi imaju sličnih problema, poput tuzlanskog, koji također ima već nekoliko sličnih odluka Ustavnog suda, najveći problem je u Lukavcu, u kojem je odnos broja sudija i predmeta daleko najnepovoljniji. Samo poređenja radi, Općinski sud u Živinicama ima 13 sudija sa predsjednikom, a rade na 7.000 predmeta. Slična situacija je i u Gradačcu, gdje je duplo više sudija, a pet ili šest puta manje predmeta.

– Mi jednostavno nemamo više novca. Vidjet ćemo kako će ove godine biti. Budžetski zahtjevi se primaju do avgusta i vidjet ćemo nakon toga koliko zahtjeva bude i koliko se mogne udovoljiti. I novac koji smo odobrili za ovog jednog sudiju u Lukavcu, odobrili smo jer je Sud u Živinicama odustao od angažovanja nekih sudija, dodala je Kulić.

Općinski sud u Lukavcu je osnovan 2012, ali je već u početku napravljena pogrešna procjena. Loše procjene se nastavljaju i sa aktuelnom politikom Vlade TK-a koja, uprkos uputama VSTV-a i kaznama Ustavnog suda BiH, treću godinu zaredom ne izdvaja novac za optimalan rad sudova.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.