“Ramazan u Bosni”: U Tuzli sinoć završena šestodnevna manifestacija

by admin
| 8:56

U subotu, 17. juna završena je manifestacije “Ramazan u Bosni” koja se realizovala u Tuzli.

Posljednje večeri manifestacije u prediftarskom dijelu programa na Trgu slobode prelijepim učenjem ilahija i kasida predstavili su se članovi hora Mošus iz Brčkog.

Ensar Gobeljić, vođa hora, najprije se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Tuzla na pozivu za nastup na ovoj manifestaciji.

– Ovo je prvi naš nastup na Trgu slobode u Tuzli i zaista nam je velika čast predstaviti se u sklopu manifestacije “Ramazan u Bosni”. Ramazan kao poseban mjesec ostavlja uticaja i na nas privatno, a i na hor kao kolektiv. Mnoštvo je poziva na različite manifestacije koje se održavaju u okviru ramazana u BiH. Lijepa je to prilika da se upoznamo i družimo sa različitim ljudima iz naše zemlje – kazao je Gobeljić.

Predsehurski dio programa završne večeri održan je u džamiji „Kralj Abdullah“, poslije teravih-namaza. Svi prisutni su imali priliku da uživaju u interpretaciji ilahija i kasida kojima ih je počastio Enes Ukić. Ovom prilikom prigodno predavanje o temi “Odgoj” održao je mr. Muamer-ef. Hasanbašić, imam u tuzlanskom džematu Ševar. 

Prisutnima se na kraju programa obratio glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović koji se zahvalio i kazao da mu je drago što je jedna ovakva manifestacija uspješno organizirana i privedena kraju. “Po nekim pokazateljima koje smo imali, manifestaciju je potrebno nastaviti i mi ćemo je, ako Bog da, narednih godina nastaviti, proširujući i obogaćujući njen sadržaj”, kazao je Huskanović.

Tokom šest dana trajanja manifestacije “Ramazan u Bosni” Tuzlaci su mogli poslušati predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, poslušati izvođenje ilahija i kasida, te uživati u poetskim i dramskim recitalima.

(TI/MIZ Tuzla/Foto: S.P.)