Za odbranu BiH živote dalo 165 boraca: Obilježava se 25. godina od formiranja 3. tuzlanske brigade

by admin
| 11:41
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od formiranja 3. tuzlanske brigade, Organizacioni odbor za obilježavanje ovog značajnog datuma održao je press konferenciju za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će se realizovati ovim povodom.

Medijima su se obratili Mirsad Mujović, bivši komandant 3. tuzlanske brigade, koji je govorio o ratnom putu ove brigade i Salko Mehmedović jedan od boraca ove brigade, i dobitnik „Zlatnog ljiljana“ koji je govorio o značaju ovog datuma za Tuzlu i ovu regiju, te o aktivnostima koje slijede.

Podsjećanja radi, 3. tuzlanska brigada formirana je zvanično 19. Juna 1992. godine, a njen prvi komandant bio je doktor Enes Atić koji je preminuo.

Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH.
Imala je ova brigada i svoje nosioce najvećih ratnih priznanja. Posthumo „Zlatni Ljiljan“ su dobili Nurdin Hasić, Bajram Malkočević, i Miro Čorbić, medalju za hrabrost dobio je Niko Ivanović, srebreni štit Redžep Muratović, a značku „Zlatni ljiljan“ i danas ponosno nose Salko Mehmedović i Munib Subašić.

Pored preminulog Dr. Enesa Atića komandanti 3. tuzlanske brigade bili su još i Mirsad Mujović i Kemo Džanko.

Sa današnje presss konferencije upućen je i poziv svim pripadnicima 3. Tuzlanske brigade da se odazovu i dođu na sve manifestacije upriličene ovim povodom.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.