(De)politizacija Univerziteta u Tuzli: DF uslovljava pokretanje ocjene ustavnosti spornog zakona

by admin
| 11:43
  •  
  •  
  •  
  •  

Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, koji je prošle godine usvojen u Skupštini, kao i posljednje njegove izmjene od 16. marta usvojene po hitnoj proceduri, a kojima je smijenjen rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić, uskoro bi mogli ići na ocjenu ustavnosti. Razlog za ovo je način na koji se bira rektor, odnosno presudna uloga koju političke stranke preko Upravnog odbora Univerziteta imaju u izboru rektora – piše Oslobođenje.

Apelacije

Prema ovom zakonu, rektora imenuje Senat, s tim da njegovo imenovanje mora potvrditi UO, čiju većinu članova postavlja Vlada TK-a, odnosno politička većina u Kantonu, a najčešće samo najjača stranka (SDA, op.a.). Ukoliko UO ne da suglasnost na rektora, odnosno ako im se rektor ne svidi po nekom kriteriju, oni prijedlog odbijaju i vraćaju Senatu da ponovo odluči. Ukoliko i tada UO odbije prijedlog rektora, onda članovi Upravnog odbora, odnosno politički imenovani kadrovi, sami imenuju rektora. Ukratko, rektor neće biti izabran ukoliko članovi UO ocijene da će on biti neposlušan, kao što je to bio bivši rektor, odnosno bivša rektorica Aida Crnkić, koja je smijenjena prvom izmjenom Zakona.

Kako nezvanično saznajemo, SDP, DF, ali i SBB, rade na postizanju konsenzusa da sa najmanje 12 ruku u Skupštini TK-a zatraže ocjenu ustavnosti ovih zakona. SDP je već pokušao sa ocjenom ustavnosti, još u septembru 2016. godine, ali nisu imali dovoljno ruku.

– Mi smo tada imali tek sedam glasova i uputili smo to na federalni nivo, gdje je naš zastupnik uspio prikupiti dovoljno glasova, ali je zahtjev za ocjenu odbačen iz proceduralnih razloga, odnosno zbog nenadležnosti, kazao nam je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.
Istovremeno, Sindikat visokog obrazovanja TK-a, odnosno profesor Nurić, koji je v.d. predsjednika sindikata, ali i član DF-a, zajedno sa profesorom Zlatanom Begićem, također članom DF-a, namjerava pokrenuti ocjenu ustavnosti.

– Mi smo pripremili apelaciju i imamo podršku i SBB-a i DF-a, naravno, ali imamo problem sa SDP-om, koji iz nekog razloga sada ne želi podržati apelaciju, iako su bili protiv usvajanja ovakvog zakona. Ukoliko ovo ne prođe na kantonalnom nivou, idemo na viši nivo, kazao je Nurić.

Načelnu suglasnost za apelaciju je dao i SBB, koji je obećao podršku na svim nivoima vlasti, ukoliko ona bude potrebna.

– Mi smo jasno rekli da se ne slažemo ni sa načinom ni članovima Zakona. Pitali su nas iz Sindikata, ali i grupe kolega iz Skupštine da li bismo podržali apelaciju ukoliko postoje određene stavke koje su suprotne Ustavu i mi smo rekli da bismo, ali tek trebamo detaljno pregledati apelaciju, kazao nam je Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba poslanika SBB-a.

Povratak Nurića

Problem sa SDP-om, a vjerovatno i sa SBB-om, kako saznajemo, mogao bi nastati zbog jednog zahtjeva koji je ubačen u apelaciju. Zapravo, u apelaciji se traži ocjena ustavnosti samo posljednjeg zakona, odnosno onog na kojem je smijenjen samo Nurić. Uz to, u ovoj apelaciji postoji i druga stavka koja baca sumnju na iskrene namjere apelanata. U toj apelaciji, koju bi poslanici trebali izglasati i uputiti kao svoju, profesor Nurić i profesor Begić (koji je pisao i apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju FBiH, op.a.), traže da poslanici izričito kažu da li žele da se Nurić vrati na mjesto rektora.

Međutim, kako saznajemo od brojnih poslanika u Skupštini TK-a, i od pozicije, ali i od opozicije, dok god je ovakve mjere zaštite, kako je navedeno u apelaciji, poslanici je neće podržati.

– Mislim da bi bilo daleko korektnije da se pošalje apelacija za ocjenu ustavnosti, ali od trenutka kada je uvedena stavka da UO daje suglasnost na rektora. Mislimo da ocjena ustavnosti posljednjih izmjena neće polučiti prave rezultate, nego samo vratiti Nurića na mjesto rektora, kazao nam je Hadžić.

Zbog hronologije događaja, dat ćemo mali pregled dešavanja u Skupštini i na Univerzitetu. Novi Zakon o visokom obrazovanju je usvojen u ljeto prošle godine i tada su ga nazivali, pogotovo poslanici SDA, najboljim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, uprkos jasnom kršenju okvirnog Zakona o visokom obrazovanju BiH. Rektorica Univerziteta je tada bila Aida Crnkić i već se tada stvorila struja u akademskoj zajednici, ali i Sindikatu, na čijem čelu je bio Nurić, koja nije bila za ovakav zakon. Nakon utvrđivanja evidentne neposlušnosti, Skupština TK-a je u septembru donijela prve izmjene zakona i smijenila apsolutno sve organe na Univerzitetu, od Upravnog odbora, Senata, preko rektora, prorektora, dekana, pa sve do prodekana. Nakon ovih izmjena, privremeni UO je imenovao Samira Nurića, tada istaknutog kadra SDA, za v.d. rektora. Nakon toga, i Nurić je otkazao poslušnost, nakon čega je i sam smijenjen sada već poznatom taktikom.

O problemu usvajanja dvije izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK-a govorili su i na vanrednoj press konferenciji predstavnici CCI-ja, koji su praksu Vlade i Skupštine da neposlušnog rektora smijene izmjenom zakona nazvali derogiranjem demokratskih procedura i izrugivanjem javnom interesu, a potvrdili su i ono o čemu je Oslobođenje pisalo i u vrijeme smjene rektora.

Zakonom protiv čovjeka

– Ovo je neviđen slučaj da se zakonom nekome oduzima radno-pravni status, odnosno da se mijenja zakon kako bi se smijenio neko ko nije na političkoj funkciji. Naravno, cilj svega ovoga je imenovanje stranački podobnih u akademskoj zajednici i dokaz je stranačke okupacije fakulteta i suspenzije autonomije Univerziteta. Treba znati da je Ustavom BiH, ali i brojnim zakonima, akademskoj zajednici zagarantovana akademska sloboda i autonomija od političkog uticaja, kazao je Adis Arapović, program-menadžer CCI-ja.

Zbog svega ovoga, i CCI je zvanično pozvao sve političke aktere da daju podršku ocjeni ustavnosti hitnog postupka, ali i načina smjene rektora, prorektora i ostalih.
– Upućujemo ga opozicionim, ali i pozicionim poslanicima koji imaju lični stav da su način i sadržaj izmjena poremetili pravni i ustavni poredak. Molim zastupnike da podrže zahtjev za ocjenu ustavnosti oba ova zakona, dodao je Arapović.

(Tuzlainfo.ba/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.