UKC Tuzla: Javnim akcijama građani informisani o prevenciji raka kože

by admin
| 9:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom panevropske kampanje za prevenciju karcinoma kože, “Euromelanoma 2017”, Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla, uz saradnju sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, ove sedmice je organizovala javnu akciju kroz koju su građani imali priliku informisati se o raku kože, o znacima i simptomima na koje je potrebno obratiti pažnju, te upoznati se sa aktivnostima koje je potrebno poduzeti kod sumnje na promjene na koži.

Također, na Klinici za kožne bolesti UKC Tuzla rađeni su besplatni pregledi kože za sve zainteresovane građane.

Načelnica Klinike za kožne bolesti, prim. dr. Senija Kuralić je istakla da je cilj ovih pregleda na vrijeme otkriti melanom, odnosno pregledane pacijente, kod kojih postoji sumnja na rak kože, u ranoj fazi uputiti na dalje liječenje.

“Kroz kampanju, koja se ove godine sprovodi pod sloganom „Ranom dijagnozom spašavate život!“ želimo javnost informisati o važnosti prevencije, zloupotrebi sunčanja i solarijuma i neadekvatnom korištenju krema za zaštitu od sunca”, rekla je prim. dr. Kuralić.

Euromelanoma kampanje u BiH provodi se od 2011. kad se BiH zvanično priključila evropskoj asocijaciji borbe protiv melanoma koja broji 32 države Evrope.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.