Žive na ivici siromaštva: Demobilisani borci iz TK idu pješke prema Sarajevu

by admin
| 14:58
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupa demobilisanih boraca iz Tuzlanskog kantona već treći dan pješke putuje prema Sarajevu, gdje u ponedjeljak, 12. juna, ispred zgrade Vlade Federacije BiH, žele na miran način tražiti svoja prava, javlja dopisnik BHRT-a.

Radi se borcima o 255. slavne Teočanske brigade, koji su krenuli ispred škole u Sniježnici, a pridružili su im se i ostali borci Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92-95. godina iz nekoliko općina. Trenutno se nalaze na Karauli i ima ih oko 50-tak.

Navode da samo žele svoja prava, da žele dostojanstven život, mjesečna primanja koja nikada nisu uspjeli ostvariti, zdravstvenu zaštitu za sve borce, žele da se vještaćenjem omoguće prava svima onima koji su zadobili povrede u ratu, a danas žive na ivici siromaštva.

Demobilisani borac Ibrahim Hasanović kazao nam je da su četiri borca vraćena kući zbog lošeg zdravstvenog stanja, da se svi nalaze na izmaku snaga, sa zavojima i žuljevima na nogama.

Navodi da se iz Sarajeva neće vratiti dok ne ostvare svoja prava, da je minimalna penzija u Federaciji 326 KM, da Institut za vještaćenje može uvesti u pravo sve one koji imaju procenat invalidnosti ispod 60 posto, te ostala prava koja su im, kažu, i davno pripadala.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.