Bego Gutić sa štrajkačima: Svim snagama zaštititi imovinu GIKIL-a i njegovih 1.000 radnika

by admin
| 11:19

Nakon današnjeg protesta radnika GIKIL-a, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem susrela se sa predstavnicima Sindikata ove fabrike.

Ovom prilikom premijer Gutić je istaknuo da razumije stanje u kojem se radnici nalaze, te da podržava protest i izlazak radnika kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme u GIKIL-u.

Također, premijer je pozvao predstavnike Sindikata da u narednom periodu upriliče zbor radnika GIKIL-a, kojem će prisustvovati i premijer Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

„Bit će to prilika da direktno radnicima predstavimo sve naše dosadašnje aktivnosti, te potencijalne pravce u kojim bi moglo ići rješavanje problema u GIKIL-u“, rekao je premijer Gutić, i odbacio navode koji se mogli čuti tokom današnjeg protesta. „Nije istina da premijer i ministar ne žele da se susretnu saradnicima i predstavnicima GIKIL-a. Sa predsjednikom sindikata smo se zadnji puta susreli sredinom mjeseca maja, kada smo u društvu načelnika Općine Lukavac Edina Delića razgovarali o stanju u GIKIL-u“, rekao je premijer Gutić.

Razgovarajući o trenutnom stanju u ovom proizvodnom gigantu premijer Gutić je podsjetio da je „ova Vlada prva pokrenula pitanje i zatražila provođenje istrage za eventualne nezakonite radnje u GIKIL-u. Prije toga smo, odmah po stupanju na dužnost, 2015. godine osporili Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije i pokušali preuzeti kontrolu nad Fabrikom.

Pozvali smo i pravosudne i istražne institucije da se uključe, da ispitaju stanje i eventualno postojanje kriminalnih aktivnosti u GIKIL-u“, rekao je premijer Gutić dodajući da Vlada uopće ne podržava trenutnu Upravu u ovoj fabrici, ali da, obzirom da nema većinu u Nadzornom odboru, Vlada nema mogućnost da je smijeni.

„Upravo je to razlog zbog čega smo na početku i pokrenuli cijelu priču oko utvrđivanja stvarnog vlasništva i preuzimanja kontrole nad kompanijom. Trenutni sudski postupak koji smo pokrenuli, a koji je zakočen arbitražnim postupkom koji očekujemo, onemogućava nas da bilo šta konkretnije uradimo po ovom pitanju“, rekao je Premijer i dodao da su Vlada i sindikat u ovom procesu u potpunosti na istoj strani, ali da Vlada ne može uraditi ništa van zakonskih procedura.

„Dokaz da svim snagama želimo zaštititi GIKIL, njegovih oko 1.000 radnika i imovinu, jeste i nedavna odluka Vlade Tuzlanskog kantona, kada smo obezbijedili finansijska sredstva za odbranu naših interesa u arbitražnom postupku“, rekao je premijer Gutić.

Tokom današnjeg sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu upriliči i tematske sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, posvećena stanju i perspektivi GIKIL-a – saopšteno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)