Međunarodna galerija portreta Tuzla: Sutra otvaranje izložbe „Savremena bugarska umjetnost“

by admin
| 8:56
  •  
  •  
  •  
  •  

U organizaciji Grada Tuzle, Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, likovne kolonije Art simpozijum Jahorina i Međunarodne galerije portreta Tuzla, tuzlanskoj publici će 8. juna 2017. sa početkom u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, biti predstavljeno 50 umjetničkih djela bugarskih likovnih umjetnika, na izložbi pod nazivom „Savremena bugarska umjetnost“.

Umjetnička djela koja će biti predstavljena u okviru navedene izložbe, nastala su na likovnoj koloniji Art simpozijum Jahorina u periodu od 2003. do 2016.

Na otvorenju izložbe prisutnim posjetiocima će se obratiti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, Avgustina Tzvetkova, Lazo Savić, osnivač i umjetnički rukovodilac likovne kolonije Art simpozijum Jahorina i Samir Sufi, kustos Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Art simpozijum Jahorina je likovna kolonija osnovana 2003. godine. Na prvoj Koloniji su učestvovala 32 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Kasnije se Kolonija internacionalizovala i ugostila mnogobrojne umjetnike iz Španije, Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Holandije, Francuske, Turske i Bugarske.

Umjetnička djela nastala na ovoj likovnoj koloniji do sada su bila predstavljena na mnogobrojnim izložbama od kojih značajno mjesto zauzima saradnja Kolonije sa Internacionalnim festivalom „Sarajevska zima“, u okviru kojeg je 2013. umjetnička produkcija ove likovne kolonije bila predstavljena u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. juna 2017. godine.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.