“Euromelanoma 2017”: Građani informisani o raku kože, od sutra i besplatni pregledi

by admin
| 5:45

Povodom panevropske kampanje za prevenciju karcinoma kože, “Euromelanoma 2017”, Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla, uz saradnju sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, jučer 5. juna 2017.godine  u holu tržnog centra Omega je organizovala javnu akciju kroz koju su građani imali priliku informisati se o raku kože, o znacima i simptomima na koje je potrebno obratiti pažnju, te upoznati se sa aktivnostima koje je potrebno poduzeti kod sumnje na promjene na mladežima.

Prema riječima Prof. dr Nermine Hadžigrahić  “Euromelanoma” je preventivna kampanja protiv raka kože, koju organiziraju dermatolozi širom Evrope, a čiji je cilj da se svi pregledani pacijenti kod kojih postoji sumnja na rak kože, u ranoj fazi upute na dalje liječenje.

”Kampanja treba da doprinese i informisanju javnosti o ranim znacima melanoma, faktorima rizika i štetnim efektima UV zračenja koje potiče od sunca i vještačkih izvora i mjerama zaštite od štetnog djelovanja UV radijacije” istakla je profesorica Hadžigrahić, dekanesa Medicinskog fakulteta Tuzla.

Ove godine kampanja se provodi pod sloganom „Ranom dijagnozom spašavate život!“

Povodom panevropske kampanje za prevenciju karcinoma kože, “Euromelanoma 2017.” na Klinici za kožne bolesti JZU UKC Tuzla u periodu od 7. do 9. juna 2017. godine, od 13:00 do 15:00 sati za sve zainteresovane građane će se organizovati besplatni dermatološki pregledi.

U peridu od 06.06.2017. do 08.06.2017.godine od 11 do 13 sati besplatni dermatološki pregledi bit će obavljeni u Domu zdravlja Lukavac i Domu zdravlja Srebrenik – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)