Tuzlanski kanton: Slijepim i slabovidnim učenicima obezbjediti adekvatne udžbenike

by admin
| 14:32
  •  
  •  
  •  
  •  

Stvaranje kvalitetnijih uslova za obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba u školama u Tuzlanskom kantonu bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Zorana Jovanovića sa predstavnicima udruženja slijepih i slabovidnih osoba, te izdavačkih kuća koje vrše izdavanje udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje.

„Cilj nam je da slijepim i slabovidnim učenicima, kojih u našim školama imamo oko 40, stvorimo uslove da istom dinamikom savladavaju svoje nastavne obaveze i napreduju u obrazovnom procesu, kao što to čine njihovi dobrovideći vršnjaci. Odnosno da približimo uslove školovanja za sve učenike u našim školama“ rekao je premijer Gutić izražavajući dobru volju Vlade da se uključi u realizaciju ovog projekta.

Svoju dobro volju danas su iskazali i predstavnici izdavača.

„Voljni smo iznaći najpovoljnije rješenje, kako bi se, u skladu sa tehničkim mogućnostima, a prema individualnim potrebama slabovidnih učenika pripremili i obradili udžbenici  za potrebe njihovog lakšeg i kvalitetnijeg školovanja“, rekao je tehnički direktor izdavačke kuće „Nam“ Jasmin Handžić, te pozvao predstavnike udruženja slijepih i slabovidnih osoba da u najkraćem roku počnu sa pripremama udžbenika za narednu školsku godinu.

Tokom sastanka je naglašeno da su Vlada i resorno ministarstvo u proteklom periodu već pokušavali iznaći modalitete pripreme udžbenika za potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Tako su udžbenici već bili pripremani na Brailleovom pismu, kao i na uvećanom tisku. Ti modeli imali su određene rezultate, ali će se zbog novih tehničkih mogućnosti, mogućnosti personalizacije prema potrebama učenika, te želje da se omoguće ravnopravni uslovi školovanja pokušati i sa novim modalitetima prilagodbe udžbenika potrebama ove populacije, dogovoreno je danas.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.