JKP SIK i Fakultet Elektrotehnike: Tuzla dobija “E-drvo” i brojač biciklističkog saobraćaja

by admin
| 14:43
  •  
  •  
  •  
  •  

U petak, 2. juna, Fakultet Elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i JKP „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“ su potpisali sporazum o naučno-istraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji.

Ovaj sporazum formalizuje saradnju koja je već realizovana na ranijim projektima poput zajedničkog projekta izgradnje optičke mreže na području grada Tuzla za potrebe Univerziteta u Tuzli i JKP „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“ u 2013. i 2014. godini.

Također ovaj sporazum predstavlja temelj za nastavak saradnje u cilju realizovanja konkretnih projekata u budućnosti.

Saradnjom između ove dvije institucije je stvorena platforma putem koje će studenti i nastavno osoblje Fakulteta Elektrotehnike dobiti priliku da kroz implementaciju praktičnih projekata vrše naučno-istraživački rad. Sa druge strane, JKP „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“ i Grad Tuzla će dobiti vidljive proizvode i sisteme koji su proizvod domaće „pameti“ i podižu razinu kvaliteta života u Tuzli.

Neki od projekata na kojima će se u budućnosti raditi su: Brojač biciklističkog saobraćaja na novoizgrađenoj biciklističkoj stazi, i „E-drvo“ – instalacija koja koristi solarnu energiju za punjenje mobitela i napajanje uređaja za besplatni bežični pristup internetu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.