UKC Tuzla: Održan Stručni sastanak, karcinom rektuma na području BiH u porastu

by admin
| 14:06
  •  
  •  
  •  
  •  

Uz prisustvo velikog broja učesnika i gostiju , u petak je u Klinici za hirurgiju Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski Klinički centar Tuzla održan stručni Sastanka na temu ”Multidisciplinarno liječenje raka rektuma”.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić je izrazio zahvalnost organizatorima i učesnicima stručnog sastanka , istaknuvši značaj multidisciplinarnog liječenja onkoloških bolesnika, kontinuiranog usavršavanja zdravstvenih profesionalaca u znanju i vještinama , a sve u cilju benefita za pacijente.

Posebno se zahvalio gostima iz Ljubljane i uposlenicima Klinike za hirurgiju, naglasivši da je Klinika za hirurgiju jedna od najprominentnijih klinika JZU UKC Tuzla, lider u hirurškom zbrinjavanju onkološki i drugih pacijenata, te transplantacijske  medicine u našem okruženju i šire.

Nažalost karcinom rektuma  na području BiH kao i šire regije je u porastu i naravno kao takav zahtijeva jedno studiozno praćenje i najbolje metode liječenja.

Svakim danom se u savremenoj medicini dešavaju nove stvari  i da bi smo ostali u koraku sa savremenom modernom medicinom neophodno je da organizujemo ovakve stručne sastanke gdje zajedno s kolegama iz Ljubljane sustižemo najsavremenija znanja u Europi i u svijetu. Jedno od najznačajinih  saznanje, jeste da je upravo karcinom rektuma multidisciplinarna bolest koja  zahtijeva multidisciplinaran pristup takvim pacijentima i da liječenje zahtijeva timski rad u sastavu onkologa, radiologa, hirurga, anesteziologa,interniste, patologa i svih ovih koji učestvuju neposredno u samom liječenju bolesnika, rekao je načelnik Klinike za hirurgiju prof.dr. Zijah Rifatbegović

Prema riječima dr.med.sci.Ibrahima Edemovića  “Svaki rak pa tako, rak i debelog crijeva i rektuma ima bolju prognozu ako se otkrije u ranom stadiju,  a rak debelog crijeva je još dodatno specifičan zato što se može u velikom broju slučajeva otkriti u fazi kada još nije došlo do invazije malignih ćelija u tijelo, dakle kada se radi o vrlo vrlo ranom obliku  raka i najbolji način za borbu protiv ove bolesti je intervencija što znači pregledi stolice na krvarenje i endoskopija.”

U okviru stručnog sastanka   su prezentovani radovi eminentnih stručnjaka Iz Onkološkog Instituta iz Ljubljane dr.med.sci.Ibrahima Edhemovića, dr.med.sci. Maje Mušić, prof.dr.med.sci. Vaneje Velenik i dr.med.sci. Milene Povšić-Kerin. Moderator stručnog sastanka je bio prof.dr.med.sci. Samir Delibegović, šef Odjeljenja za kolorektalnu hirurgiju Klinike za hirurgiju UKC Tuzla – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.