NASA-in žiri odlučio: Studentski tim iz Tuzle među 20 najboljih u svijetu

by admin
| 11:04
  •  
  •  
  •  
  •  

Tim iz BiH, tačnije iz Tuzle, ušao je u veliko finale NASA-inog takmičenja koje je održano u 187 gradova širom svijeta.

– Tim “Technlogy versus Fire” u finalu je NASA Space Apps Challengea u kategoriji “Best use of hardware” (najbolja upotreba hardvera), a to je znači da su među 20 najboljih od preko 2.000 rješenja iz cijelog svijeta – potvrdila je za Faktor Tanja Madžarević, organizatorica NASA Space Apps Challengea u Tuzli.

Podsjećamo, tim od devet članova koji čine studenti elektrotehnike i mašinstva iz Tuzle jedan je od dva tima koji su pobijedili na NASA-inom takmičenju održanom krajem aprila u gradu soli. NASA Space Apps Challenge istovremeno je održan u više od 70 zemalja širom svijeta, a najbolji iz svakog grada ušli su u uži krug takmičenja, gdje najbolje bira žiri koji je imenovala Američka svemirska agencija (NASA).

– Mi smo radili na rješenju problema šumskih požara. Napravili smo algoritam koji će na osnovu stelitskih podataka detektirati gdje se najviše izbijaju šumski požari. Na to mjesto postavljali bi naše nodove, a to su u stvari lopte napunjene protupožarnim prahom i koje imaju na sebi razne senzore temperature i vlage – objasnio je projekat svog tima Mustafa Spahić.

On dodaje da bi ti uređaji omogućavaju vatrogascima da odrede kako će se vatra širiti te bi, ukoliko bude potrebe, mogli eksplodirati i spriječiti širenje vatre.

Tim “Technlogy versus Fire” čine: Kenan Mehinović, Valentin Stjepić-Ćosić, Mirza Imamović, Mustafa Spahić, Tarik Omerčehajić, Irfan Brković, Dino Bošnjić, Ajdin Nakičević i Omar Jahić.

Cilj Space Apps Challengea, koji je ove godine prvi put održan u BiH a širom svijeta se održava od 2012. godine, jeste da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz svemir i Zemlju. Učesnici su u svojim zamislima koristili podatke o našoj planeti, koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama, koje uključuju okeane, tlo i živa bića – piše Faktor.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.