Zajednički rad 14 organizacija: Osnovano Vijeće mladih Grada Tuzla

by admin
| 7:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Jučer je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održana Osnivačka skupština Vijeća mladih grada Tuzla, kojoj su prisustvovali članovi 14 tuzlanskih omladinskih organizacija, koje su, nakon višemjesečnog procesa, uspjele osnovati jedinstveno zajedničko tijelo – Vijeće mladih.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Tuzla, na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, predstavnici drugih  organizacija, kao i zainteresovani građani.

Gradonačelnik Imamović je u svome obraćanju pozdravio osnivanje jednog ovakvog tijela koje će biti na raspolaganju mladima u Tuzli, te pohvalio istrajnost četrnaest organizacija koje su učestvovale u procesu i na kraju uspjele formirati Vijeće mladih.

„Grad Tuzla posebnu pažnju posvećuje mladima, što se vidi i kroz formiranje Odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih, u okviru Gradske uprave, utvrđivanje posebne stavke u budžetu Grada za projekte mladih, postavljanje službenika za mlade, a posebno kroz pristupanje izradi Strategije za mlade za period 2017. – 2026. Akcionim planom za period 2017.-2019., koji je sastavni dio Strategije za mlade, planirane su brojne aktivnosti čiji će nosilac biti upravo Vijeće mladih. Drago mi je što smo, osnivanjem Vijeća mladih, dobili još jednog važnog partnera u realizaciji naših strateških ciljeva, koji, između ostalog, vode ka osnaživanju, afirmisanju, umrežavanju i integraciiji mladih, te jačanju omladinskog sektora i zagovaranju prema donosiocima odluka za sistemsko unapređenje položaja mladih. Grad Tuzla će ubuduće aktivno uključivati Vijeće mladih u sve svoje aktivnosti i siguran sam da ćemo dobro sarađivati”, izjavio je gradonačelnik Imamović u svom obraćanju članovima Osnivačke skupštine Vijeća mladih.

Ovaj projekat, koji je započeo još u januaru, dobio je finansijsku podršku Gradske uprave Grada Tuzla.  Savjetodavnu podršku pružila je Fondacije tuzlanske zajednice, čiji je predstavnik Emir Bašić rekapitulirao proces kroz koji su sve organizacije prošle u proteklih nekoliko mjeseci i čestitao svim mladima Grada Tuzla što od danas i zvanično imaju kome da se obrate.

Predsjednica Organizacije „Osmijeh za Osmijeh“ Asja Dizdarević, u svom je obraćanju prisutnima istakla zadovoljstvo saradnjom sa kolegama iz ostalih trinaest organizacija, te im se zahvalila na kooperativnosti i posvećenosti u procesu koji, kako je naglasila, nije bio nimalo jednostavan.

Za predsjednicu Vijeća mladih izabrana je Asja Dizdarević, inače članica udruženja „Osmijeh za osmijeh“, dok je za potpredsjednika izabran Amar Kalajlić,  iz Odreda izviđača „Krin“.

Vijeće mladih grada Tuzla čine predstavnici omladinskih udruženja: “Mladi Tuzle“; „Multi“; „Ekosol“;  „Medicus“; „akustikUM“; Omladinski pokret „Revolt“; Civilna, edukativna i transparentna platforma; KUD „Pasci“; Odred izviđača „Krin“; Pozorište mladih Tuzla; Tuzlanski otvoreni centar; Omladinski resursni centar, Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ i Organizacija za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.