Imaju najveći broj porođaja u BiH: Obilježen Dan Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla

by admin
| 6:00

Povodom godišnjice Klinike za ginekologiju i akušerstvo i 124. godine ginekološke službe u TK prije dva dana je obilježen Dan Klinike na temu “ Otvorena vrata Klinike za ginekologiju i akušerstvo-Prirodan porođaj“.

Kroz 124. godine dugu tradiciju, Klinika za ginekologiju i akušerstvo kroz čije  Prijemno odjeljenje godišnje prođe  oko 12.000 pacijentica, i sa najvećim brojem  porođaja u BiH, ima veliki udio u unapređenju medicinske njege ženske populacije ne samo u TK, nego i šire.

Uvođenje novih metoda liječenja i protokola rada usaglašenih sa najsavremenijim europskim i svjetskim protokolima, uz  poboljšanje radnog ambijenta, uvođenja reformi a sve u cilju  benefita za pacijente, put je koji je Klinika za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla izabrala.

Tematska promocija  i favoriziranje prirodnog vaginalnog porođaja u smislu humanizacije poroda je cilj  prezentacije programa“ Otvorenih vrata“ Klinike za ginekologiju i akušerstvo . Suština programa se odnosi na optimizaciju edukacije porodilja, budućih majki, poboljšanju smještajnih uslova, obezbjeđenju privatnosti za porodilje i partnere a sve u cilju kvalitete porođajnog čina, poboljšanja i zaštite zdravlja majki i djece.

Prirodni vaginalni porod je perspektiva u modernoj ginekologiji i akušerstvu, prepoznata u JZU UKC Tuzla  a u skladu sa stručnim europskim standardima.

Ova programska inicijativa, obzirom na njen značaj, bi trebala u perspektivi da ima simpozijski karakter, uz aktivno sudjelovanje zdravstvenih profesionalaca svih nivoa zdravstvene zaštite, uključenih u ovu problematiku, istaknula je doc.dr med.sci Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora JZU UKC Tuzla.

Prema riječima prim. dr. Feride Radončić, šefa Odjela patologije trudnoće, prirodni prorođaj je najsigurniji, najpraktičniji i najbolji i za majku i za bebu.

Trend porasta carskih rezova kao načina poroda je objektivno neopravdan ali prisutan, često kritiziran od vodećih svjetskih eksperata u ovoj oblasti.

„Kako bi zaustavili ovaj negativni trend, a čemu je uzrok strah i predrasude od porođaja u Klinici za ginekologiju i akušertvo, edukacijom anesteziologa kroz školu regionalne anestezije,  je omogućen i bezbolni porođaj epiduralnom ili spinalnom anestezijom kao i upotreba popularne porođajne ljuljaške“, rekla je prof.dr.med.sci  Dženita Ljuca, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla, te dodala da će humaniziranje poroda Klinici za ginekologiju i akušerstvo  UKC Tuzla nakon akreditacije baby friendly porodilišta omogućiti dobijanje i mama friendly akreditacije.

Uvođenjem bezbolnog porođaja će umnogome olakšati sam porođajni čin a i na neki način i komfor boravka, naglasila je prof. dr. med.sci. Fahrija Skokić pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla.

Ovakvi i slični projekti koji imaju za cilj  unapređenje dobre kliničke prakse, kao i dijagnostičko terapijskih protokola, u skladu sa svjetskim standardima, su prepoznati i svesrdno podržani od strane menadžmenta JZU UKC Tuzla, korisnika zdravstvenih usluga i šire zajednice – navedeno je informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)