Inicijativa Lejle Vuković dobila podršku: Učenici iz Vučkovaca neće se više školovati ispod otrovnog krova

by admin
| 9:18

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici dala je suglasnost na plan kapitalnih ulaganja u sektor obrazovanja. Takvoj odluci najviše su se obradovali učenici OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, koji više neće sjediti ispod otrovnih azbestnih krovova i ići u poljski toalet udaljen pedesetak metara od škole.

Naime, planirano je rušenje trenutnog školskog objekta i gradnja potpuno novog koji će zadovoljavati najviše pedagoške standarde, a za tu namjenu izdvojit će se 280.000 KM. Poslije nekoliko decenija političkog prepucavanja, zahvaljujući inicijativi zastupnice SBB-a u Skupštini TK Lejli Vuković, djevojčice i dječaci iz Vučkovaca imat će uvjete za školovanje dostojne djeci 21. stoljeća – piše Dnevni avaz.

Ipak, ne treba zaboraviti kako je plemenita inicijativa naišla na žestok otpor lokalnih moćnika, koji su neuvjetan školski objekat koristili za političku promociju, ali i prepucavanja. Na njihovu žalost, a na radost učenika i njihovih roditelja, te generacija bivših učenika, azbestna škola u Vučkovcima uskoro će biti srušena, a na potpuno novim temeljima izgradit će se potpuno novi moderan i funkcionalan objekat. 

– Za mene je ovo veoma sretan dan. Kao prosvjetni radnik, ali i majka, najvažniji su mi uvjeti u kojima borave djeca, a dosadašnji objekat područne škole Vučkovci je bio sve, samo ne uvjetan za odvijanje nastave i boravak učenika – kaže inicijatorica plemenite ideje Lejla Vuković, koja se zahvalila svima koji su podržali inicijativu i istrajali u borbi za bolje sutra učenika u Vučkovcima. S čim su se sve učenice i učenici borili u proteklih pet decenija u područnoj školi u Vučkovcima? Iznad sebe imali su otrovan azbestni krov, a u poljski toalet ispod svih higijenskih mjerila išli su pedesetak metara u školsko dvorište. Nažalost u takvom neuvjetnom objektu bilježene su i povrede učenika, ali od septembra i početak nove školske godine njihove najveće noće more postat će prošlost, a oni će u modernom objektu usvajati nova znanja.

(TI)