Forum mladih SDP BiH: Unija studenata Univerziteta u Tuzli se mora depolitizovati

by admin
| 18:01
  •  
  •  
  •  
  •  

Forum mladih Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla smatra da je neophodno ispuniti određene ciljeve u svrhu podizanja prava studenata na Univerzitetu u Tuzli, što direktno dovodi do unaprjeđenja nastavnog procesa – navodi se na početku njihovog saopštenja koje prenosimo u cjelosti:

Ciljevi se direktno baziraju na statutarne promjene predstavničkih tijela studenata na Univerzitetu u Tuzli (Studentski parlament, odnosno Unija studenata) za koja smatramo da su dugogodišnje uporište uplitanja politike u rad Univerziteta, čime se direktno narušava autonomija UNTZ.

Po uzoru na evropske univerzitete i svjetske trendove Forum mladih Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla se zalaže za sljedeće promjene:

Trajanje mandata predsjednika predstavničkog tijela

Ograničavanje dužine trajanja mandata predsjednika predstavničkog tijela studenata na dvije godine, sa mogućnosti reizbora na još jedan mandat.

Sistem elektronskog glasanja

Uvođenje elektronskog sistema glasanja po uzoru na izbor predstavničkih tijela studenata na evropskim univerzitetima, čime se svi studenti direktno uključuju u proces donošenja odluka.

Sinhronizacija statuta svih predstavničkih tijela studenata na fakultetima

Usklađenje statuta svih predstavničkih tijela studenata na fakultetima, radi homogenizacije djelovanja, uz moguće manje razlike zbog prirode pojedinih fakulteta.

Transparentnost i publiciranje rada predstavničkog tijela studenata

Javno publiciranje svih aktivnosti, izvještaja o radu i finansijskih aktivnosti tijela. Dostupnost svih pravnih akata javnosti, jer predstavničko tijelo ne pripada pojedincima nego svim studentima Univerziteta u Tuzli – navode iz Foruma mladih KO SDP BiH Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)                  

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.