Saglasnost Vlade TK: Na prvi ciklus studija planiran upis 2.380 studenata

by admin
| 12:47
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Senata Univerziteta u Tuzli o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija, drugog i trećeg ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017/18. godini.

Prema prijedlogu Senata, na prvi ciklus studija na fakultetima, odnosno Akademiji, Univerziteta u Tuzli upisat će se ukupno 2.380 studenata, i to: 1.110 studenata koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona, 1.210 studenata koji se sami finansiraju i 60 vanrednih studenata.

Na drugi ciklus predviđen je upis minimalno 546, a maksimalno 1.295 studenata, dok je na treći ciklus predviđen upis minimalno 79, a maksimalno 159 studenata.

Ono što karakteriše ovaj plan upisa jeste reduciranje broja studenata za upis na ona zanimanja za kojim tržište rada već neko vrijeme ne iskazuje potrebe, te podrška i nešto veći planirani broj za upis studenata na tehničkim i proizvodnim usmjerenjima. Ovakvim upisom, Univerzitet u Tuzli nastoji odgovoriti na zahtjeve tržišta rada i školovati onaj kadar u mjerama i količinama u kojima potrebu iskazuje privreda i društvena zajednica na ovom području.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.