Više od 700 pjevača iz pet zemalja: Praznik horske muzike u Tuzli od 1. do 4. juna

by admin
| 12:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Horski šampionat „Lege Artis“, koji će ove godine okupiti više od 700 horskih pjevača iz pet evropskih zemalja, počinje svečanim koncertom hora domaćina u četvrtak 1. juna od 19 sati i 30 minuta.

Na ovom koncertu će se uz mješoviti hor „Lege Artis“ predstaviti i gosti i prijatelji društva, Prvo pjevačko društvo „Izvornik“ iz Zvornika, hor BZK „Preporod“ Brčko i Klapa „Mirakul“ iz Tuzle, te brojni solisti.
Ovim koncertom će društvo „Lege Artis“ proslaviti 5 godina uspješnog postojanja i rada, a i zvanično otvoriti 2. Internacionalni horski šampionat.

Kao i prethodne godine drugog dana horskog šampionata predviđen je koncert posvećen djeci tuzlanskih vrtića i osnovnih škola.

Ove godine koncert za najmlađe održat će prošlogodišnji pobjednik u A kategoriji dječijih horova, „Horoljupci – vokalnog ansambla Bugojno“.
Koncert za tuzlanske mališane je 2. juna u 12 sati. Ulaz na ovaj, kao i sve ostale koncerte horskog šamionata je besplatan.

Pomenuti dječiji ansambl u sklopu vokalnog ansambla Bugojno egzistira od 1996. godine u septembru 2014. godine pokrenut je dječiji hor pod nazivom „Horoljupci“ vokalnog ansambla Bugojno. Pokrenut je sa željom da se populariše dječije horsko pjevanje. Učestvovali su na brojnim manifestacijama organizovanim za djecu grada Bugojna. Na Prvom Internacionalnom horskom šampionatu „Lege Artis“ u Tuzli osvojili su prvu nagradu i Grand Prix.

U augustu 2016. godine učestvovali su na Međunarodnom horskom festivalu u Ohridu, Makedonija gdje su osvojili prvu nagradu i nagradu za najradosniji nastup.Trenutno imaju 39 članova uzrasta od 9-14 godina. Od samog osnivanja ansambl djeluje pod umjetničkim rukovodstvom nastavnice Samire Merdzanić.

Petak veče rezervisano je za takmičenje i dodjelu nagrada u kategoriji dječijih horova, u subotu od 19,30 na programu je finale u kategoriji mješovitih horova, te u nedjelju takmičenje u okviru kategorija ženski i muški horovi, te vokalni ansambli, nakon čega će biti spuštena zavjesa na ovogodišnji horski šamionat „Lege Artis“ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.