Grad Tuzla: Prezentirana Studija upotrebne vrijednosti zemljišta

by admin
| 12:25
  •  
  •  
  •  
  •  

U petak, 26.5.2017., u prostorijama Gradske uprave Tuzla, upriličena je prezentacija Studije upotrebne vrijednosti zemljišta, koju je za potrebe Grada Tuzla, uradio tim Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo, na čelju sa prof. dr. Hamidom Ćustovićem.

Sredstva za izradu Studije, Grad Tuzla je obezbijedio pripremom projekta i apliciranjem za dodjelu sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta, kojima raspolaže kantonalno Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izrada Studije upotrebne vrijednosti zemljišta od velikog je značaja za buduće aktivnosti na području grada  Tuzla, kada su u pitanju zemljišni resursi, prostorno planiranje i poljoprivredna proizvodnja. Izrada studije za područje grada Tuzla započeta je 2016 godine, te završena u 2017. godini, a zasnivala se na terenskim, laboratorijskim i kabinetskim istraživanjima, koja su imala za cilj izradu namjenskih karata u odgovarajućim razmjerama za grad, kao što su: karta pokrivenosti / načina korištenja zemljišta na bazi satelitskih snimaka i orto – foto snimaka, pedološka karta, karta kategorija upotrebne vrijednosti zemljišta (bonitetna karta), zone proizvodne sposobnosti i druge tematske karte, a kao rezultat uspostavljene baze podataka ,kroz prethodno navedena istraživanja.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, zahvalio je predstavnicima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo na sveobuhvatnoj Studiji, naglasivši da izrada Studije  upotrebne vrijednosti zemljišta za područje grada Tuzla ima posebnu važnost za buduće privredne aktivnosti i za održivo upravljanje ovim vrijednim, ali prostorno i ekološki osjetljivim područjem.

Prezentaciji su, pored gradonačelnika i rukovodilaca gradskih službi,  prisustvovali predstavnici kantonalnih ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su naglasili značaj postojanja ove Studije i za buduće aktivnosti navedenih ministarstava.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.