Razmjena saznanja između mladih iz Tuzle i Srbije: Gradonačelnik primio predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava

by admin
| 12:14

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, primio je danas u prostorijama Gradske uprave, predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava u BiH i Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, koji borave u Tuzli od 24. do 27. maja, u okviru studijske posjete „Sjećanja i (su)život“.

Mladi ljudi, okupljeni oko Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Srbija, tokom studijske posjete Tuzli, imaju više aktivnosti skoncentrisanih oko pitanja ratne prošlosti, tranzicijske pravde, mira, suživota, te su organizovali i već tradicionalnu šetnju sjećanja od Brčanske Malte do Kapije, kao i učešće u komemoraciji prekinutoj tuzlanskoj mladosti 25. maja.

Cilj studijske posjete Tuzli je i razmjena saznanja između mladih iz Tuzle i Srbije, o kulturi sjećanja o ratu u Tuzli, te upoznavanje sa sadašnjim kontekstom Tuzle u smislu suživota i međuetničkih odnosa s jedne strane i percepcije istog u Srbiji, s druge strane.

Na sastanku su mladi izrazili interesovanje za kulturno-istorijsko naslijeđe Tuzle, ali su ih zanimale i činjenice vezane za tradiciju zajedničkog života u Tuzli, kao i o samoj tragediji na Kapiji.

Gradonačelnik je zahvalio mladima iz Inicijative za ljudska prava iz Srbije, na tome što već nekoliko godina dolaze iskazati poštovanje prema žrtvama tragedije na Kapiji. „To što vi dolazite na komemoraciju na Kapiji je veoma važno za njegovanje zajedničkog života, mnogo važnije nego što ste, vjerovatno, i sami toga svjesni. Važno je i što ste odlučili da se bavite zaštitom ljudskih prava. Boriti se za zaštitu ljudskog prava svake pojedinačne osobe je od posebne važnosti za očuvanje ljudskih prava jednog društva“, istakao je gradonačelnik, te naglasio koliko je za zajednički život važno njegovanje tradicije, te spomeničke i manifestacione kulture.

Na kraju susreta, gradonačelnik je posebnu pažnju posvetio sramotnoj činjenici da je presuđeni ratni zločinac i krivac za zločin na Kapiji, Novak Đukić, zahvaljujući nedopustivim greškama bosanskohercegovačkog pravosuđa i zaštiti vlasti Republike Srbije, još uvijek na slobodi, te naglasio kako je i sam javno zatražio njegovo izručenje bosanskohercegovačkim vlastima, čime bi Srbija, između ostalog, trebala dokazati i svoju opredjeljenost za učešće u Koaliciji za borbu protiv terorizma.

(Tuzlainfo.ba)