Arhiv TK: Dogovorena saradnja sa arhivima i arhivskim službama R Turske

by admin
| 13:28
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas su Arhiv Tuzlanskog kantona posjetili predstavnici arhiva i arhivske službe Republike Turske, arhivisti iz Državnog arhiva Turske, Osmanskog arhiva u Istanbulu i predstavnici agencije TIKA iz Turske.

Razlog posjete je pokretanje saradnje između turskih i bosanskohercegovačkih arhiva. Cilj je realizacija zajedničkih projekata koji uključuju konzervaciju, restauraciju, digitalizaciju, prevođenje i publikovanje historijskih izvora osmanske provenijencije.

Projekat se realizuje u saradnji sa državnim Arhivom Bosne i Hercegovine.

Direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, mr. sc. Omer Zulić, je sa saradnicima Arhiva primio delegaciju, upoznao iste sa rezultatima Arhiva Tuzlanskog kantona, na planu zaštite, obrade, digitalizacije i mikrofilmovanja arhivske građe koja se čuva u Arhivu Tuzlanskog kantona. Također je razgovarano o potrebi da se Arhivu Tuzlanskog kantona ustupi digitalizirana arhivska građa iz Osmanskog arhiva, a koja se odnosi na područje Tuzle i njene okoline.

Prilikom posjete predstavnici turskih arhiva izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignutim rezultatima Arhiva Tuzlanskog kantona na polju zaštite, digitalizacije i publikovanja arhivske građe osmanske provenijencije, te dali punu podršku prijedlozima i idejama na konkretizaciji i realizaciji projekata u narednom periodu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.