Da se ne zaboravi: Maratonci iz BiH i Hrvatske trče od Orašja do Kapije

by admin
| 8:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Iz Orašja je startao Tradicionalni memorijalni maraton “Kapija 2017”, koji zajedno trče maratonci iz Hrvatske i BiH. Cilj maratonske trke je skretanje pozornosti javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u 20. vijeku, te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate i što se desio stravičan masakr na nedužnom omladinom grada Tuzle.

Poseban cilj trke je da se kroz ovakve sportske aktivnosti doprinese podizanju svijesti mladih o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitostima, čime se Grad Tuzla dosada i pokazao.

Prema rasporedu ovogodišnje trke predviđene su sljedeće programske aktivnosti: start trke je u Orašju, prva etapa Srebrenik, zatim doček maratonaca kod Ekonomske škole Tuzla, gdje će se maratoncima priključiti učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i rekreativci grada Tuzle, te polaganje cvijeća na Kapiji i Aleji mladosti.

Veliku podršku u tehničkoj organizaciji Trke daju MUP TK i MUP RS. Pokrovitelji manifestacije su Grad Tuzla, općine Orašje i Srebrenik.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.