Tuzlanski kanton: Počinju maturski ispiti za 620 maturanata

by admin
| 10:27
  •  
  •  
  •  
  •  

U periodu od 24.05.2017. godine do 06.06.2017. godine bit će održani maturski ispiti za 620 maturanata u svim općim gimnazijama Tuzlanskog kantona i u Mješovitim srednjim školama, koje u svom sastavu imaju odjeljenja općih gimnazija, prema rasporedu:

24.05.: Test općeg znanja

30.05.: Matematika, BHS jezik i književnost, Sociologija,  Biologija, Historija,  Njemački jezik

06.06.: Fizika , Engleski jezik, Hemija, Filozofija, Geografija

Eksterna matura se u našem kantonu izvodi 12. godinu,  uvažavajuće općeprihvaćene standarde koji vrijede u zemljama EU: isti NPP, stručni nastavnici, isti broj sati izborne nastave, isti ispitni katalozi, isti ispitni materijali se polažu u isto vrijeme u zajedničkim prostorijama (amfiteatri, fiskulturne sale, snimanje testiranja kamerama i td.), kao i automatska obrada podataka čime je smanjena mogućnost greški u ispravljanju radova, čime je povećana validnost i kredibilitet rezultata mature. Dežurstvo obavljaju eksterni testatori i dežurni nastavnici.

Rezultati mature će biti istog dana objavljeni na www.ematura.pztz.ba i upućena na e-mail adrese učenika.

U procesu izvođenja mature učestvuje preko 200 zaposlenika iz osnovnih, srednjih škola i Univerziteta u Tuzli.

Zvanično otvaranje mature će biti u JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla  u 09,45 i tom prilikom će se  maturantima obratiti ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK,  gospodin Mag. Zlatan Muratović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.