Postrojavanje i svečani defile: Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

by admin
| 6:21
  •  
  •  
  •  
  •  

Postrojavanjem Jedinice policije za podršku i svečanim defileom policijskih vozila ulicama Tuzle jučer je obilježen Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Kako je istaknuto, kada je riječ o stanju javnog reda i mira, kriminala i saobraćaja u proteklom periodu postignuti su zavidni rezultati. Posebnu pažnju javnosti plijenilo je nekoliko razbojništava, a brzom intervencijom policijskih službenika osumnjičeni su lišeni slobode.

„U protekloj godini imali smo dva slučaja koja su na neki način uzbudila građane TK, a to su razbojništva u mjesecu augustu 2016. i februaru ove godine. Pet razbojništava u kojima je, između ostalog, napadnuta i policijska patrola te ubistvo Seada Hajdarevića uspješno smo riješili i osumnjičeni se nalaze pod kontrolom Tužilaštva TK”, kazao je ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

U protekle dvije godine, istakao je on, mnogo je uloženo u opremanje MUP-a TK. Nabavljena su nova vozila, kao i uniforme za specijalnu i jedinicu za javni red i mir. Trenutno je u toku nabavka opreme za sve ostale policijske službenike, a do kraja ove godine predviđeno je i dodatno opremanje Jedinice za podršku.

Policijski komesar MUP-a TK Fadil Šljivić kaže da je nastankom novih vrsta krivičnih djela policajcima na terenu sve teže raditi. Naglašava da je u proteklom periodu došlo do uspostave novog sistema djelovanja policije.

„Riječ je o jednom novom modelu u kojem pokušavamo da policija i lokalna zajednica zajedno razgovaraju i iznalaze rješenja za probleme. Moj lični stav je da lokalna zajednica trenutno najviše vjeruje svojoj policiji, s obzirom na to da je naša misija da štitimo živote svih naših građana”, naglasio je komesar Šljivić.

Kada je riječ o položaju policijskih službenika, on nažalost trenutno nije na zavidnom nivou.
„Plate policajaca nisu iste u svim kantonima. Nažalost, policajci u našem i Posavskom kantonu imaju najmanje plate u Federaciji BiH, a možda i na području cijele države. Tu smo, suosjećamo s krizom u kantonu, ali i radnicima propalih preduzeća. Upravo zbog toga i nosimo teret koji nam je nametnut. Nadamo se da će biti bolje”, istakao je policijski komesar MUP-a TK.

Rezultati i brojni projekti materijalno – tehničkog opremanja i povećanja stepena vaše spremnosti koji su do sada realizovali potvrđuju opredijeljenost Vlade Tuzlanskog kantona da uvijek i bezuslovno budemo podrška i siguran oslonac.

„Predanost službenika policije rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela, svijetli je primjer marljivosti, čestitosti i istrajnosti policije Tuzlanskog kantona kao garanta lične i materijalne sigurnosti svih građana u Tuzlanskom kantonu. Njihovi rezultati su dokaz, da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona odlučni i nepokolebljivi u otkrivanju najtežih krivičnih djela, kao i u pronalasku izvršilaca krivičnih djela i njihovoj predaji tužilaštvu i sudovima” poručio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i, na ovaj svečani dan, zvanično najavio da će fokus Vlade u narednoj godini biti poboljšanje ekonomsko – socijalne situacije službenika policije, prije svega kroz povećanje plaća, koje su oni već uveliko zaslužili.

U okviru obilježavanja 22. maja – Dana policije TK upriličena je i svečana akademija na kojoj su najzaslužnijim policijskim službenicima dodijeljena priznanja, a na spomen-obilježju ispred sjedišta MUP-a TK položeno je cvijeće.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.