Univerzitet u Tuzli: Prezentirani programi akademske razmjene i mogućnosti nastavka obrazovanja u SAD

by admin
| 16:11
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Univerzitetu u Tuzli, u utorak  09. maja 2017. godine, prezentirano je sedam novih programa koji omogućavaju stručno usavršavanje u SAD-u.

– Imamo programe za studiranje, profesorima se nudi da predaju, a naučnicima da provode istraživanja na američkim univerzitetima i koledžima. Programi razmjene traju najduže deset mjeseci, a prijaviti se mogu praktično svi od srednjoškolaca i studenata do profesionalaca – pojašnjava Adriana O’Flanagan, koordinatorica za akademsku razmjenu Ambasade SAD-a u BiH.

Predstavnici Američke ambasade susreli su se sa rektoricom Univerziteta u Tuzli Zumretom Kušljugić, a bilo je razgovora o programima razmjene studeneta i profesora i akademskoj saradnji.

– Ja sam koristio dva programa američke razmjene, jedan 1999. godine, a drugi četiri godine kasnije. Boravio sam na Univerzitetu u Tennesseeju i to mi je pomoglo u pripremi magisterija i doktorata, ali pored toga, imao sam priliku da istražujem i da pripremam nove predmete koje sam po povratku u BiH implementirao na svom fakultetu – kaže Enes Osmančević, profesor na Odsjeku žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Osmančević kaže da je to odlična prilika i za istraživanje i za stjecanje novog iskustva.

Keith Doubt, šef odsjeka za sociologiju na Wittenberg univerzitetu u SAD-u, iskoristio je Fulbrightov program razmjene da dođe i predaje na Univerzitetu u Tuzli, a ranije je koristio program i predavao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

– U Tuzli ću predavati na predmetu američkog društvenog karaktera. Dolazim često u BiH, napisao sam i knjigu koja je prevedena na bosanski i nosi naslov “Sociologija nakon Bosne”. Također, uz predavanje na Univerzitetu u Tuzli želim proširiti istraživanje u vezi s mojom novom knjigom na temu BiH koja se zove “Through the Window” (Kroz prozor) – priča profesor Doubt.

Svi zainteresirani informacije o edukaciji u SAD-u mogu dobiti na internet stranici Američke ambasade. 

– Naša saradnja traje više od 15 godina. Ponosna sam što Univerzitet u Tuzli nastavlja u tom pravcu, što imamo naše studente u SAD-u i njihove profesore kod nas – poručila je rektorica Univerziteta u Tuzli Zumreta Kušljugić.

(Tuzlainfo.ba/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.