Bingo zoo vrt privlači veliki broj posjetitelja: I medo Šiško spas pronašao u Tuzli (FOTO)

by admin
| 9:58

Zahvaljujući činjenici da vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić voli životinje, građani Tuzle, ali i cijele sjeveroistočne Bosne, nedavno su dobili ZOO vrt.

Na lokalitetu Bosanske Poljane, nedaleko od Šićke petlje i pored sjedišta ove bosanskohercegovačke kompanije, svoje utočište je našlo više od 300 različitih životinja.
Glasnogovrnica kompanije Bingo Tatjana Paunoski ističe da se radi tek o prvoj fazi izgradnje velikog i modernog zoološkog vrta.

Poklon Tuzlacima

– Mi smo naprije otvorili restoran, ali zbog velikog interesiranja naših posjetilaca i sugrađana, zapravo smo otvorili i posjetu zoološkom vrtu. Ovo je jedan reprezentativan i vrijedan poklon gradu Tuzli – kazala je Paunovski napominjujući da je ulaz besplatan za sve građane.

Posjetioci, koji su jučer od jutarnjih sati posjećivali zoološki vrt, mogli su vidjeti mnogobrojne životinje, počev od kokoški, konja i magaraca, preko pitona i boe, do medvjeda i tigra.

– Imamo dosta životinja koje nisu lokalne, koje su malo egzotične. Tu je tigar, jaguar, papagaji, makaki majmun, jelen lopatar. Uskoro dolazi i antilopa – navodi Emir Ramić, rukovodilac razvoja poslovnih projekata u Bingu.

Ističe da nisu očekivali ovoliki broj posjetilaca, s obzirom na to da je zoološki vrt još u izgradnji. No, prema jučerašnjim posjetama koje smo vidjeli, očigledno je da je građanima, a posebno djeci, nedostajao zoološki vrt u gradu.

Brigu o životinjama vodi Adem Klopić, doktor veterinarske medicine. Navodi da se uz zoološki vrt nalazi i farma koza, na kojoj ima 430 ovih domaćih životinja, ali i farma sa 101 ovcom. Doktor ističe da životinje u ovom zoološkom vrtu borave u najboljim uvjetima, te da se o njima i njihovoj ishrani vodi posebna briga.

Životinje se adaptirale

– Imamo dva medvjeda, a nedavno nam je stigao i medvjedić Šiško iz Hercegovine, koji je pronađen u aprilu ove godine, a Federalni inspektorat za šume i životinje ga je dodijelio nama. Ishrana kod medvjeda se zasniva na voću, ne daje se uopće meso, da ne bi bili agresivni prema ljudima. Ishrana vukova, tigra i jaguara se zasniva na mesu – govori Klopić, dodajući da tigar dnevno pojede i devet kilograma mesa.

Ističe da svaka životinja mora imati prirodni ambijent, da se ne bi osjećala ugroženo.

– Svakoj životinji se moraju osigurati uvjeti za njeno držanje. Divlje životinje najviše vole da love same. Njima se ubacuju žive životinje za ishranu. Uglavnom, životinje su se dobro adaptirale – kazao nam je Klopić.

Više fotografija pogledajte u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)