Nesreća u kojoj je poginula cijela smjena: Obilježena godišnjica najveće rudarske tragedije u Tuzli

by admin
| 12:21

Zavisno društvo Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla danas je obilježilo 26. godišnjicu najveće nesreće u ovom rudniku, koja se dogodila 26. augusta 1990. kada je došlo do eksplozije u jami “Dobrnja-Jug”. Tada je poginula cijela smjena od 180 rudara, dok je samo jedan preživio.

Porodice poginulih rudara, delegacije Rudnika “Kreka”, sindikalne organizacije rudara, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, Medžlisa IZ Tuzla, kao i druga udruženja odali su počast poginulim rudarima i položili cvijeće na spomen-obilježje u krugu Rudnika “Dobrnja-Jug” u Mramoru – piše Bportal.

– Danas je godišnjica jedne neizmjerne tragedije u rudniku “Kreka”, a kada dođe 26. august vidi se koliko je opasan posao raditi u jamama bosanskih rudnika – kazao je direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević.

Smatra da je iz ove nesreće, a i kasnijih, izvučena pouka da se mora unaprijediti rad u rudnicima.

Istaknuo je da je u toku faza nabavke novih mehanizovanih čela u svim rudnicima, što će presudno unaprijediti proizvodnju uglja rudnika koji su u koncernu.

– Dodatnim ulaganjem u opremanje rudnika u poziciji smo da u narednim mjesecima dođemo do pozitivnog poslovanja rudnika, što bi značilo izbjeći mjesečni stres neisplate plaća i naknada i da unaprijedimo kolektivnu zaštitu rudara – tvrdi Jašarević.

Upozorava da su, i pored poduzimanja svih mjera, nesreće uvijek moguće, jer se radi o opasnoj djelatnosti, te zato potrebna tehnološka disciplina i odgovorno rukovođenje mora pratiti svakodnevni rad u rudnicima.

Podsjeća da je do sada uloženo 168 miliona KM u rudnike koncerna, iako nije ulagano spram veličine rudnika i strateške važnosti rudnika u BiH, dodavši da je Rudnik “Kreka” lošije prošao, naglasivši da je odlučeno da se u drugoj fazi ulaganja razriješe pitanja svih rudnika spram poteškoća i da se nadoknadi zaostalo iz prošlosti.

Ocijenio je da je sigurnost u jamama rudnika koncerna dobra.

Za v.d. direktora ZD Rudnici “Kreka” Osmana Blekovića rudarska nesreća u ovom rudniku je opomena i breme svima koji su uključeni u industriju rudarstva, te podsjećanje da se mora konstantno voditi računa o ljudima koji silaze u jamu i raditi na sigurnosti ljudi i zaštite na radu.

Rudar Smail Imamović, jedini koji je preživio tu rudarsku nesreću, prisjećajući se 1990. godine kazao je da će tragedija i trauma ostati u njemu do kraja života, uz naglasak da se fizički i psihički najteže osjeća posebno u augustu.

Naglasio je da su sva djeca poginulih komorata zbrinuta i trenutno rade te da su riješena i njihova stambena pitanja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.