Izložbom “Salome” počeo festival Kaleidoskop: Danas nova izložba, predstava i after party

by admin
| 8:39

Sinoć je u Tuzli, izložbom radova “Salome” akademske slikarice Azre Štilić iz Sarajeva svečano otvoren 8. međunarodni festival mladih Kaleidoskop.

Riječ je o akrilima velikog formata i prostornim instalacijama. Akrili sa izložbe ”Salome” su početak; svojevrsna stilska, tematska i ambijentalna ”skica” onoga što ću kasnije razvijati u mnogim drugim tehnikama, i što će biti moj potpis na svakom slijedećem nekomercijalnom dizajnu, fotografiji, skulpturi. U Ateljeu Ismet Mujezinović predstavljen je značajan broj prostornih skulptura, koje arhitektonski i likovno mijenjaju prostor, i određen broj eksperimentalnih fotografija.

Za danas su najavljena četiri festivalska događaja.

Na Korzu će ispred spomenika Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću biti upriličen Kaleidoskop ART u periodu između 10,00 i 22,00 sata.

U podne će u Gradskom parku biti upriličena izložba MURAL. Likovni umjetnik iz Sarajeva Dženan Hadžihasanović na zidu u Gradskom parku oslikavat će svoj aktuelni rad – “Bosanski ćilim”. Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost naroda u BiH. Bosanske ćilime krasi ljepota, bogata likovna ornamentika, kolorit. Od ukrasa uglavnom se koristila prava, cik-cak linija, trokut, romb, također i motivi iz flore i faune, rađeni veoma stilizovano.

Od 21,00 sat je u Kući Plamena mira najavljena je predstava “Helem Nejse – Sarajevski dani terorizma”, dok će u 22,30 u Galeriji BUNT biti after party pod nazivom MOJO PIN.

Kompletan program festivala pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.