Broj pacijenata uvećan za 200 posto: Klinika za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla bilježi uspjehe

by admin
| 7:15

Klinika za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli važi za centar u kome se liječe pacijenti iz cijele BiH. U ovoj godini je zabilježeno povećanje broja pacijenata za skoro 200 posto, u odnosu na 2015. godinu, što govori i o enormnom porastu oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u zemlji, ali i o kvalitetu usluga ove klinike.

Na Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla sedmično se obavi pedesetak procedura interventne kardiologije, od čega je četiri do pet akutnih infarkta srca i do sedam kardiohirurških zahvata.

Ove procedure obavlja tim od 24 ljekara, među kojima su interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, kardioanasteziolozi, i s njima visokoeducirano medicinsko osoblje. Ono što je već početkom godine bilo evidentno je ogromno povećanje broja pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima – piše RTVTK.

Ono po čemu je UKC Tuzla odavno prepoznat je tretman akutnog infarkta po najsavremenijim evropksim smjernicama. Tada pacijentima, u najvećem broju slučajeva, prestaju tegobe i ukoliko su se javili na vrijeme, posljedice su male ili skoro nikakve, napominje dr. Jahić.

Najurgentnija stanja se shodno potrebama šalju na hiruški tretman.

Pacijenti koji na tuzlanskoj Kardiovaskularnoj klinici traže pomoć dolaze iz svih krajeva BiH. Ova klinika je inače jedna od rijetkih u regionu gdje se problemi perifernih krvnih sudova rješavaju tzv. endovaskularnim procedurama, odnosno nehirurškim putem, bez operativnih trauma, ožiljaka i mogućih infekcija.

Uvođenjem ovih savremenih procedura mnogi pacijenti su u posljednje vrijeme spašeni od skoro sigurne amputacije stopala i potkoljenice. Godišnje na ovoj klinici, navodi dr. Jahić, pacijentima se implantira oko 200 raznih uređaja za trajnu stimulaciju miokarda, kao i uređaja za prevenciju iznenadne srčane smrti.

(Tuzlainfo.ba)