Komunalac Tuzla: Gradi se prvo reciklažno dvorište u gradu, sanirana klizišta na deponiji

by admin
| 15:48

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ iz Tuzle u proteklom periodu intenziviralo je aktivnosti na sanaciji klizišta koja su, prethodnih godina, zahvatile južnio dio sanitarne deponije „Desetine“ u Moluškoj Rijeci. Sanacijom klizišta na deponiji uređen je i sistem procjednih voda iz deponije, koji je spojen na kolektorsko postrojenje nedaleko od same deponije.

Nepoznanica je mnogima, da je prilikom izgradnje najsavremenije sanitarne deponije u tuzlanskom naselju Moluška Rijeka, izgrađen poseban kanal za odvod procjednih voda sa deponije „Desetine“ u kolektor koji nakon prečišćenja, procjednu vodu odvodi u gradsku kanalizacionu mrežu. Na taj način je zaštićen Moluški potok.

– Umjesto cjevovoda koji su bili u zemlji na površinu smo postavili otvoreni kanal, urbanizovali, sredili, tako da smo taj problem riješili. Procjedne vode se na jedan propisan način prikupljaju i idu u naš glavni kolektor, a taj glavni kolektor ide u gradsku kanalizaciju. Znači nema nikakve mogućnosti da te procjedne vode idu u obližnji potok’, kazao je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla, javlja RTVTK.

S obzirom da preduzeće „Komunalac“ aplicira i dobija projekte iz IPA fondova i ostvaruje prekogranične saradnje, te raspolaže sa najmodernijom opremom, u narednih nekoliko mjeseci planira izgraditi reciklažno dvorište, za koje je urađen idejni projekat.

‘Treba da se raspiše oglas za izvođače i radove. Nekih 16 do 18 hiljada KM će koštati reciklažno dvorište. Zamišljeno je da se postavi između Panonike i naše stare Upravne zgrade preko puta Gradske autobuske stanice, gdje bi građani mogli na jedan organizovan način svoj papir, staklo, baterije i metal odlagati’, kazao je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Bećirović ističe da, ukoliko ovaj pilot projekat pokaže dobre rezultate, građani Tuzle već narednu godinu mogu očekivati određen broj reciklažnih dvorišta u većim gradskim naseljima.

(Tuzlainfo.ba)