Neuređena oblast: Neke općine iz TK-a nisu uplatile ni jednu marku boravišne takse!

by admin
| 19:30

Iako broj turista posljednjih godina u Tuzlanskom kantonu raste, to nije rezultiralo većim budžetskim prihodima.

Naime, dobre ljetne turističke sezone, nisu pratili veći budžetski prihodi, po osnovu naplate boravišnih taksi. Ovakvo stanje šteti daljem razvoju, i onemogućava ozbiljnija ulaganja u turističke potencijale, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK – piše RTVTK.

Kako bi stvari pokrenuli u pozitivnom smjeru, upriličen je sastanak predstavnika resornog kantonalnog ministarstva, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Turističke zajednice TK.

Iako ne postoje precizni podaci, samo po osnovu boravišnih taksi, odnosno neprijavljivanja gostiju, hotelijeri i vlasnici smještajnih objekata, u proteklim godinama nisu uplatili više miliona maraka. To je novac koji je trebao biti uložen u razvoj turizma u Tuzlanskom kantonu. U resornom kantonalnom ministarstvu ističu da to nije isključiva krivica hotelijera. Mnogo problema ranije je bilo u organizaciji Turističke zajednice, ali i nedorečenosti pojedinih zakonskih odredbi. Vlada TK je odlučila napraviti zaokret u ovoj oblasti, s ciljem prikupljanja novca i razvoja izuzetno privlačnih, a neiskorištenih turističkih potencijala, kaže resorni ministar Mirsad Gluhić. Iz tog razloga, danas je organizovao sastanak sa predstavnici kantonalne tržišno-turističke inspekcije, i Turističke zajednice TK.

Ministar Gluhić kaže da iz nekih općina Tuzlanskog kantona nikada, niti jedna konvertibilna marka nije uplaćena, što dovoljno govori o ozbiljnosti problema.
U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK kažu da je prethodni zakon inspektorima na terenu stvarao prepreke, u pokušajima uređenja ove oblasti. U međuvremenu, usvojen je novi Zakon o turističkoj zajednici. Direktor Amel Mehanović kaže da je inspekcija, kadrovski i tehnički sposobna da riješi ovaj problem, i da sada ima odgovarajuće zakonske alate.

Svi planovi o promociji turističkih proizvoda, potencijala i destinacija radiće se u bliskoj saradnji s onima koji redovno prijavljuju turiste i uplaćuju boravišnu taksu, kažu u Turističkoj zajednici. Naplatu dvije konvertibilne marke po danu boravka turista, vlasnici smještajnih objekata ne bi trebali isključivo shvatati kao obavezu prema državi. To je i jedan vid ulaganja, koje će im se vratiti kroz razvoj turizma, odnosno veći broj posjeta u budućnosti.

(TI/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.