Panonska jezera: Posjetitelji kroz objektiv UV kamere vidjeli kako im koža izgleda bez zaštite

by admin
| 7:53

Nakon održanih događaja u Banja Luci, Sarajevu, Neumu i Vitezu, na kojima je besplatan pregled kože obavilo ukupno 546 osoba, „Ljeto za 10!” kompanije dm drogerie markt je stiglo i u Tuzlu. Brojni posjetioci Panonskih jezera obavili su besplatan dermatološki pregled te kroz objektiv UV kamere vidjeli kako im koža zaista izgleda bez zaštitne kreme.

„Dermatološkim pregledima želimo skrenuti pažnju na važnost redovne kontrole kože i mladeža. Na ovaj način ukazujemo na značaj pravilne zaštite kože od štetnog djelovanja sunčevih zraka te savjetima dermatologa informišemo građane kako najbolje mogu da zaštite svoju kožu i bezbrižno uživaju u ljetu. Raduje nas što se iz godine u godinu besplatnim pregledima odazove veliki broj osoba.” – izjavila je Admira Isaković, članica Uprave dm-a.

Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije godišnje se u svijetu dijagnosticira između 2 i 3 miliona zloćudnih tumora kože, od čega 160 000 melanoma.  

”U Europi se incidenca kreće od 4 do 14 oboljelih na 100 000 stanovnika, a dosadašnje studije su pokazale da žene dva puta više obolijevaju nego muškarci. U 75% slučajeva maligni melanom se pojavljuje na otkrivenim dijelovima tijela. U posljednjih nekoliko godina došlo je do porasta broja oboljelih što naučnici dovode u vezu sa ozonskim omotačem koji slabije filtrira UV  zrake. Pretjerano izlaganje kože suncu bez odgovarajuće zaštite može dovesti do ozbiljnih posljedica te je veoma važno zaštiti kožu odjećom i proizvodima za sunčanu njegu koji najviše odgovaraju vašem tipu kože.” – izjavila je  prim. dr. Meliha Ahmetbašić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.