Obećana Tuzla u 3D-u (2): Gradska pijaca sa kupolom i podzemnom garažom ostala je samo san

by admin
| 18:54

Seriju priča o nerealizovanim, a od tuzlanskih vlasti pompezno najavljivanim i u 3D animacijama dobro upakovanim projektima, nastavljamo sa podsjećanjem na projekat “gradske tržnice budućnosti”.

Tek nekoliko dana prije nego li je na Kolegiju načelnika Jasmina Imamovića ponuđeno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice, 26. augusta 2008. godine, sjednica Kolegija načelnika Općine Tuzla u potpunosti je bila posvećena razmatranju Idejnog projekta kompleksa gradske pijace “Tabašnice”, koji je uradio “Projektni atelje CADing” d.o.o. Tuzla.

Kako je tada navedeno, Idejni projekat gradske pijace obuhvatao bi tri prostorno funkcionalne cjeline i trebao se raditi po fazama.

Objekat bi kao jedinstveni tržni centar obuhvatao postojeću zelenu pijacu, zatim objekte mliječne pijace, uprave, prodajne i ugostiteljske objekte, te administrativni, pa čak i stambeni prostor. Predviđena je i podzemna garaža sa više od 70 mjesta za parkiranje.

Objakat je trebao biti natrkiven velikom staklenom kupolom, a njegova gradnja je najavljena za proljeće 2009. godine.

Nakon što su obećavajuće 3D fotografije javnosti prezentirane pred lokalne izbore 2008. godine, projekat je bio zaboravljen te kasnije otišao u drugom, realinijem smjeru.

1408 pijaca1Da bi se potpisao ugovor o realizaciji završne faze novog projekta rekonstrukcije centralne gradske pijace u Tuzli, prošle su četiri godine. Ugovor je potpisan u maju izborne 2012. godine, a nastrešnica umjesto kupole postavljena je nekoliko mjeseci poslije.

Od megalomanskog najavljivanog projekta vrijednog 12 miliona KM, urađen je onaj koji je građane koštao 1.012.622,90 KM.

Naravno, cjelina sa pijacom, prodjanim objektima, podzemnom garažom, upravnom zgradom i svime što je najavljivano ostala je samo san.

Ni danas, četiri godine poslije, nisu urađeni veći pomaci da se brojnim zakupcima i kupcima, posebno u zimskom periodu naprave humaniji uslovi za rad i kupovinu.

Iza tek lijepe priče iz izborne 2008. godine ostale su samo fotografije, kao i  iza nekoliko drugih, naveliko najavljivanih projekata, o kojima ćemo u narednim danima.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)

Vezani tekst – Obećana Tuzla u 3D-u (1): Sjećate li se natkrivenog jezera i tunela u centru grada?

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.