Crveni križ TK edukovao 25 njegovatelja: Polaznici imaju samo jedan cilj, napustiti BiH!

by admin
| 7:42

Četvrti ciklus edukacije za njegovatelje u Crvenom križu Tuzlanskog kantona je završen, a u četvrtak su dodijeljeni i certifikati polaznicima koji su uspješno završili obuku.

Kurs je organizovao Crveni križ TK, a finansijski podržao Švicarski Crveni križ u BiH.

Dodijeljeno je 25 certifikata za polaznike koji su uspješno okončali šestomjesečnu edukaciju. Sa certifikatima u rukama, većina njih ima jedan cilj, otići iz BiH. Obuku je završila i Nefka Krahković. Na birou za zapošljavanje je od 1985 godine. Smatra da će joj certifikat pomoći da se zaposli.

“Planiram otići vani, kao i svi mladi što su se upisali, nudi mi se prilika sa ovim certifikatom nađem neko zaposlenje na zapadu”, rekla je Nefka Krahković.

Adisa Malkoč iz Zenice, student je treće godine Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta. Kako kaže, svoju budućnost ne vidi u BiH.

“Pa sam odlučila najviše zbog toga da upišem ovaj kurs, jer vidim neki potencijal, nešto da bi mogla uspjeti sa ovim vani. Nije mi cilj da ostanem ovdje, jednostavno ne vidim se ovdje”, rekla je Adisa Malkoč.

Kurs se realizuje po nastavnom planu i programu koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a sastoji se od 500 sati obuke.

“U okviru koje je 250 sati teoretske nastave, vježbi u učionici, nakon čega naši polaznici ostalih 250 sati radi praksu u ustanovama odnosno u Domu penzionera i Centrima za njegu i pomoć”, pojašnjava Merima Sarajlić, projekt koordinator u Crvenom križu TK.

Ovo je četvrti ciklus edukacije. Kroz ovakav program, do sada je edukovano 80 njegovatelja.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.