Za čišće jezero Modrac: Počela izgradnja biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda

by admin
| 10:26

Jučer je započeto izvođenje građevinskih radova na izgradnji biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda za Selo mira Turija općina Lukavac. 

UNIDO iz Beča u saradnji sa Vladom TK realizira trogodišnji projekat za koji je Republika Slovenija obezbijedila grant sredstva u iznosu 300.000 EUR, a čiji je cilj rješavanje problema zagađenja akumulacije Modrac od difuznih zagađenja primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije.

Implementator projekta čiji se završetak radova očekuje početkom septembra je LIMNOS d.o.o. Slovenija. U okviru ovog projekta su prikupljene informacije o potencijalnih izvorima zagađenja voda sliva akumulacije Modrac. Na osnovu analize prikupljenih podataka i primjene odgovarajuće metodologije odabrana je vrsta pilot projekta i lokacija za njegovu implementaciju.

Pilot projekat podrazumjeva izgradnju biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda za Selo mira Turija. Izgradnja prečišćivača i njegov rad su odlična prilika zapraktično prikazivanje načina izgradnje i efekata implementacije mjera ekoremedijacije kod prečišćavanja otpadnih voda.

Dječije selo mira Turija je izgradila njemačka Rudolf Walther Fondacija u suradnji s općinom Lukavac i Tuzlanskim kantonom. Smještajni kapacitet doma je 96 mjesta, raspoređenih u osam porodica. Brigu o djeci vode pomajke koje provode 24 sata u porodici. Trenutno u selu živi oko 120  osoba i njihove otpadne vode će u ovom prečišćivaču biti prečišćene.

Ovi uređaji imitiraju prirodnu moć samočišćavanja. Oni predstavljaju sistem međusobno spojenih bazena, izoliranih folijom i ispunjenih supstratom, ukojima voda gravitacijski struji ispod površine. Kombinovanim biohemijskim aktivnostima mikroorganizama u supstratu i močvarnih biljaka, uz fizikalne i hemijske procese ovi uređaji su umogućnosti da vodu prečiste dozakonom zahtijevanih standarda.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.