MUP TK: Stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona je povoljno

by admin
| 16:03

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona mr. Husein Topčagić i policijski komesar Fadil Šljivić održali su danas, u prostorijama MUP-a TK-a, konferenciju za medije povodom usvajanja Informacije o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – juni 2016. na redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona od 09.08.2016.godine i aktuelnim projektima u Ministarstvu.

Ovom prilikom, konstatovano je da je stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona povoljno, te su istaknuti aktuelni projekti Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji su usmjereni na unapređenje stanja sigurnosti i poboljšanje materijalno – tehničke opremljenosti policije (aktuelna kampanja Ljetna turistička sezona, pojačane mjere policije, najava raspisivanja Javnog konkursa za prijem novih uposlenika u Upravu policije MUP TK, nabavka nove sofisticirane opreme, poboljšanje uslova rada uposlenika i pružanja usluga građanima i sl.)

U prvom poligodištu 2016.godine, prema pokazateljima, došlo je do neznatnog smanjenja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 0,19%. Posmatrano po strukturi, u izvještajnom periodu je došlo do smanjenja broja krivičnih djela protiv imovine za 6,11%, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 22,92%, krivičnih djela protiv podmićivanja i protiv službene i druge odgovorne funkcije manje za 30,00%. Ostvaren je procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu u iznosu od 41% i procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela od 64%. U porastu je izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela za 35 krivičnih djela i krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 8 krivičnih djela.

Kada se radi o javnom redu i miru na području Tuzlanskog kantona tokom prvog polugodišta 2016. godine, može se konstatovati da je policija evidentirala znatno manji broj narušavanja javnog reda i mira za 22,4%, dok je broj prekršaja ostao na nivou posmatranog perioda prošle godine.

Tokom perioda januar – juni 2016. godine evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period predhodne godine za 6,6%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima veći je za jednu nezgodu, dok je broj poginulih lica ostao na istom nivou, u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Broj nezgoda sa povrijeđenim licima veći je za 8 nezgoda ili 1,5%, broj lica sa teškim tjelesnim ozljedama manji je za 21 lice ili 19,3%, a broj lica sa lakim tjelesnim ozljedama manji je za 6 lica ili za 0,8%. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom veći je za 74 nezgode ili za 10,4% – saopšteno je iz MUP-a TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.